04 ianuarie 2016, 16:22 Caleidoscop views 5920
În noaptea de luni spre marți locuitorii Pămîntului vor vedea o ploaie de stele
04 ianuarie 2016, 16:22 Caleidoscop views 5920

În noaptea de luni spre marți locuitorii Pămîntului vor vedea o ploaie de stele

Doritorii de a-și pune o dorință vor putea face acest lucru azi noapte, și nu numai o singură dată. În noaptea de luni spre marți, locuitorii pământului vor avea posibilitatea să urmărească ploaia de meteori – Quadrantidele. Fluxul maxim va fi de 120 de meteori pe oră, la zenit, conform Naked Science.

Radiantul, sau punctul apariției meteorilor este situat în constelația Bootes, dar numele de Quadrantide vine de la denumirea neutilizată în astronomia modernă – Quadrant Wall (probabil, numită după instrumentul astronomic Tycho Brahe). Quadrantidele se caracterizează printr-un număr mare de meteori slabi cu viteză medie.

În noaptea de 4 spre 5 ianuarie se asteaptă fluxul maxim care va fi de 120 de meteori pe oră.

În emisfera nordică, Quadrantidele se vor observa cel mai bine începînd aproximativ cu ora 23 după ora solară locală și pînă in zorii zilei, iar radiantul se va ridica la altitudine de-a lungul acestui interval de timp. Mass-media, de asemenea, menționează că Quadrantidele nu vor fi unicul fenomen ceresc pe care locuitorii pământului î-l vor vedea în ianuarie. De exemplu, în dimineața zilei din 9 ianuarie se va putea observa "sărutul planetelor" - Saturn și Venus se vor afla într-un singur plan. Iar pe data de 17 ianuarie, pe lîngă Pământ va trece cometa Catalina. Și ea va zbura la o distanță mică, astfel încât va putea fi admirată cu ajutorul unui binoclu simplu.

Sursa: allfun.md

Cuvinte cheie:

ploaia de stele , Pamint , Astronomie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
79 locuitori

Vancicăuţi este un sat din cadrul comunei Cepeleuți, raionul Edineț. Satul Vancicăuți este situat la o distanță de 27 km de orașul Edineț și la 226 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 79 de oameni. Satul Vancicăuți a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.