25 februarie 2016, 11:50 Caleidoscop views 5911
Kazahstanul renunță la alfabetul chirilic
25 februarie 2016, 11:50 Caleidoscop views 5911

Kazahstanul renunță la alfabetul chirilic

Kazahstanul a inițiat procesul de trecere a alfabetului kazah la cel latin și a fost creată o comisie în acest sens, anunță ministrul Culturii și Informării din Kazahstan, Mukhtar Kul-Muhammed

Foto: primeminister.kz

"În prezent, este creată o comisie pentru tranziția la alfabetul latin. În componența acestei comisii sunt incluși oameni de știință, deputați și membri ai Guvernului", a declarat Kul-Muhammed, potrivit unui comunicat emis de Guvernul kazah.

Potrivit ministrului kazah al Culturii, s-au făcut greșeli mari în traducerea terminologiei în limba de stat. "Chiar și eu nu pot înțelege unele cuvinte, deși consider că știu foarte bine limba kazahă", a subliniat acesta.

În acest sens, este planificată elaborarea unui nou dicționar terminologic în limba kazahă, cu includerea cuvintelor care sunt utilizate în diverse domenii.

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a stabilit ca procesul de tranziție de la alfabetul chirilic la cel latin să fie definitivat până în anul 2025.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

Kazahstan , alfabetul latin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1741 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Rădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1741 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.