29 decembrie 2011, 15:43 Caleidoscop views 4303
29 decembrie 2011, 15:43 Caleidoscop views 4303

A fost creat un virus mortal

Oamenii de șiință au creat o tulpină artificială de gripă aviară, care a îngrijorat Washingtonul: SUA au cerut revistelor ştiinţifice să nu publice materialele despre cercetare, temîndu-se că de acestea ar putea profita  bioteroriștii, scrie gazeta La Repubblica.

Într-unul din laboratoarele din Olanda există un virus artificial care poate provoca cele mai grave pandemii din istorie: de gripa aviară, care în ultimii 15 ani a devenit un coșmar la nivel mondial, ar putea muri milioane de oameni. Şi pentru prima dată, guvernul Statelor Unite a recomandat insistent oamenilor de ştiinţă să retragă din manuscrise descrierile detaliate ale metodologiei experiențelor lor – de teamă că acestea ar putea nimeri în mîinile teroriştilor.

"Gripa aviară cunoscută sub numele de AH5N1, înainte se putea transmite de la animale infectate, în special de la păsările domestice la oameni, - spune publicaţia. - Dar, ca rezultat al experimentelor efectuate în Olanda la Erasmus MC, Rotterdam, şi în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Wisconsin-Madison, s-a obținut o varietate a virusului care se transmite prin aer, este suficient să se inhaleze aerul după ce a strănutat sau tușit o persoană infectată şi noua ciumă s-a răspîndit. Scopul oamenilor de știință a fost de a studia varietățile genetice ale virusului, pentru a elabora tratamente mai bune. Michael Osterholm nu vede aici nimic scandalos: este o cercetarea fundamentală, dar avem nevoie de metode de informare a comunității ştiinţifice fără ca informaţia să fie difuzată în întreaga lume ",- spune autorul articolului.

La rândul său, William Sheffner, presedintele celebrei Vanderbilt School of  Medecine este sigur că pericolul unui atac biologic este destul de scăzut, este mult mai important să ştie ce se face pentru a se asigura că acest virus se păstrează în siguranţă în laborator: pericolul real îl reprezintă scurgerea virusului.

 

Sursa: La Repubblica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Ulmu este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ulmu, Lîsaia Gora și Ulmul Mic. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmu alcătuia 719 oameni în anul 2012. Satul Ulmu a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.