07 septembrie 2016, 16:55 Caleidoscop views 5684
Cel mai mare metrou din lume după numărul de stații (Foto)
07 septembrie 2016, 16:55 Caleidoscop views 5684

Cel mai mare metrou din lume după numărul de stații (Foto)

Metropolitanul de la New York ocupă un loc de frunte în lume după numărul de stații. În total sînt 469. Mai mult decît atît, doar 277 dintre ele se află în subterană. Linii de metrou sînt 34, rute însă 24. Sistemul acolo este destul de încurcat. Pentru metroul de la New York este caracteristică diferența principială a traseului de linie. Linia este doar o parte din drum cu stații. Iar traseul - calea trenului de la prima stație pînă la cea terminus, care poate trece pe diferite linii.

De asemenea, este interesant acel fapt că există divizarea metroului în: expres (care se oprește doar la anumite stații) și trenuri locale (care merg, oprindu-se la toate stațiile).

Formal, este considerat că metroul a apărut pe data de 27 octombrie 1904. În această zi a fost lansată oficial prima linie subterană a metroului. Dar trebuie să știți că acest eveniment important a fost precedat de apariția primei linii terestre, la 9 octombrie 1863 (de altfel, aceasta este funcțională și în prezent). Aproximativ 40% din liniile metropolitanului de la New York sînt terestre. Dar asta nu-i împiedică să-l numească Subway (subterană în limba engleză).

Metroul orașului New York are cel mai mare parc de vagoane din lume. În luna iulie 2014 erau aproape 6400 de piese. Pe parcursul anului, metroul deservește 1,7 miliarde de pasageri. Orarul de muncă este 24∕24 de ore și pe tot parcursul anului. Lungimea traseelor e de 375 km. Lungimea totală a liniilor e de 1362 km. În plus, față de căile noastre obișnuite de a ajunge în metrou la New York, există ascensoare care aduc o persoană de pe stradă direct la stație. În mod natural, acestea sînt prevăzute pentru persoanele cu handicap.

Sursa: www.ugaga.net

Cuvinte cheie:

metrou , New York

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
464 locuitori

Ţipordei este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Jos, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 464 de oameni. Satul Țipordei a fost menționat documentar în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.