04 ianuarie 2017, 11:35 Caleidoscop views 5028
Cel mai mic om de zăpadă (Foto, Video)
04 ianuarie 2017, 11:35 Caleidoscop views 5028

Cel mai mic om de zăpadă (Foto, Video)

Sezonul sărbătorilor este prilej de distracţie şi pentru specialiştii din laboratoarele de cercetare, care pot lăsa pentru puţin timp treburile serioase şi încerca acele experimente la care nimeni nu s-ar gîndi în restul anului.

Într-un exemplu demn de cartea recordurilor, cercetătorii Universităţii West London au folosit echipamentele pentru litografie laser ale instituţiei pentru a crea cel mai mic om de zăpadă, scrie Go4it.

Potrivit descrierii ataşate imaginii postate în paginile Thumblr, aşa zisul om de zăpadă este de fapt construit prin suprapunerea a 3 sfere din silicat, fiecare cu diametru de 0.9 microni, miniatura rezultată avînd o înălţime de numai 0.003 mm. Spre comparaţie, un fir de păr uman măsoară aproximativ 75 microni în diametru (0,075mm).

Zîmbetul şi ochii omului de zăpadă au fost gravaţi cu ajutorul unui fascicul concentrat de electroni, iar nasul şi mîinile au fost sculptate din platină.

Impresionant prin dimensiunile sale miniaturale, cel mai mic om de zăpadă din lume nu poate fi însă admirat decît cu ajutorul unui microscop electronic. Spre comparaţie, recordul anterior datează din anul 2009 şi aparţine tot cercetătorilor National Physical Laboratory din cadrul Universităţii West London, care au creat o figurină cu înălţimea de 0.01mm.

Sursa: realitatea.net

Cuvinte cheie:

zapada , laborator

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
601 locuitori

Făgădău este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 601 locuitori. Satul Făgădău a fost menționat documentar în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.