16 februarie 2015, 15:33 Caleidoscop views 14239
16 februarie 2015, 15:33 Caleidoscop views 14239

Un nou calendar - o nouă eră

Oamenii de știință propun un calendar nou, cu o săptămînă în plus la fiecare 5 sau 6 ani, relatează www.livescience.com. În conformitate cu propunerea, sărbătorile ar cădea mereu în aceeaşi zi a săptămînii pe tot parcursul anului. Se presupune că noul program va fi adoptat de guvernele din întreaga lume.

În acest calendar, de exemplu, în cazul în care ziua de Crăciun în 2011, a căzut duminică, ea va cădea în aceeaşi zi şi în 2012, şi în 2013, şi aşa mai departe.

Cu toate acestea, calendarele aveau un mare defect: ele afectau ciclul de şapte zile, cu o zi de odihnă, care ocupă un loc central în religie. Conform noului calendar anul este împărțit în patru trimestre şi 12 luni, iar ani bisecţi nu sînt, dar sînt zile suplimentare formează o săptămînă în plus la fiecare 5-6 ani.

Un avantaj al calendarului ar fi că sărbătorile și zilele de naştere cad în aceeaşi zi a săptămînii, an după an. Cu toate acestea, beneficiile economice sunt chiar mai profunde.

Noul calendar este foarte previzibil, acesta are în fiecare trimestru 91 de zile. Calendarul gregorian, utilizat în prezent în majoritatea ţărilor, a intrat în vigoare în 1582, cînd Papa Grigorie a schimbat calendarul adoptat de către Iulius Cezar în anul 46 î.Hr. Pentru a sincroniza calendarul iulian cu anotimpurile, echipa de savanți a luat 11 zile din luna octombrie.

Ajustările se confruntă cu aceeași problemă care împiedică dezvoltarea de noi calendare practice şi eficiente: fiecare an, de fapt, conţine 365.2422 de zile. Acesta este timpul necesar Pământului pentru a face o revoluţie completă în jurul soarelui şi pentru a compensa o parte din zi (0.2422), în calendarul gregorian la fiecare patru ani, s-a adăugat o zi, și acesta se numește un an bisect.

Cuvinte cheie:

istoria , omenirea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
2223 locuitori

Coşcalia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşcalia, Florica și Plop. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2223 de oameni. Satul Coşcalia a fost menționat documentar în anul 1855.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.