07 februarie 2017, 17:00 Caleidoscop views 4164
Disney are un film de animație, pictat de Dali (Foto, Video)
07 februarie 2017, 17:00 Caleidoscop views 4164

Disney are un film de animație, pictat de Dali (Foto, Video)

S-ar părea că surrealistul excentric Salvador Dali și neobositul romantic Walt Disney au puține lucruri în comun. Cu toate acestea, în viața reală ei nu numai că au fost prieteni, ci ei își admirau reciproc lucrările, chiar colaborau împreună, iar în rezultatul acestei colaborări a apărut filmul de animație uimitor "Destino".

Foto - Walt Disney lucrînd, anul 1930.


Marele surrealist Salvador Dali

Recent, la Muzeul Familiei Walt Disney din San Francisco, a fost deschisă Expoziția "Disney și Dalí: Arhitecți ai Imaginației" ("Disney and Dalí: Architects of the Imagination"). La prima vedere, se pare că acești doi maeștri au puține în comun: la unul șoriceii dansează și cîntă despre dragoste, la cel de-al doilea elefanții cu picioare lungi evoluează drept fundal, în prim plan topindu-se ceasurile. Cu toate acestea, numeroasele exponate ale expoziției vorbesc despre cu totul altceva: chiar dacă nu s-au cunoscut personal, Walt și Salvador știau foarte bine de existența fiecăruia și erau dornici să se întîlnească.

Familia Dali și familia Disney la o cină festivă în Spania, anul 1957


Ilustrație la Novella L'Oncle Vincents. Salvador Dali, 1924

Li s-a întîmplat să se întîlnească în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cînd Salvador Dali a fugit împreună cu soția sa de groaza de vărsărilor de sînge în America îndepărtată. Anume atunci s-au întîlnit două genii și aproape imediat au început să discute modul în care ar putea combina stilurile lor atît de diferite și tendințele în creație. Anume așa s-a născut desenul animat "Destino". Curatorul expoziției Ted Nicolaou, îl descrie pe Disney ca fiind "un om care este gata să experimenteze în diverse moduri". Disney a invitat în mod regulat pictori din afara sistemului, pentru a aduce ceva nou și proaspăt în creațiile sale.

Foto - Opera unuia dintre autorii Studioului Disney Mary Blair care răspunde pe deplin canoanelor surrealismului

Salvador Dali Podul distrus și visul, 1945. Aceeași temă, ca la Mariei Blair

Din cauza războiului și problemelor financiare, rezultatul eforturilor creatoare comune ale lui Dali și Disney a putut fi pe deplin realizat numai 60 de ani mai tîrziu, după moartea ambilor genii. Este ciudat să vezi un astfel de tandem, dar este real, iar datorită tehnologiilor moderne în cele din urmă a devenit disponibil publicului. Doar 6 minute și tradiționala poveste de dragoste a lui Disney se transformă într-o nuvelă surrealistă, imposibilă.

FOTO Cadru din filmul Destino. Salvador Dali


Studiu pentru Colocviul Sentimental. Salvador Dali. 1946

Nici în America, nici în Spania, Salvador Dali nu s-a despărțit de soția și muza sa Gala, care era mai în vîrstă decît artistul cu 10 ani. În articolul nostru "Gala, femeia-sărbătoare: muza rusă a lui Salvador Dali" poți afla istoria relației lor.

Sursa: kulturologia.ru

Cuvinte cheie:

desene animate , cultura , creație

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.