04 martie 2012, 09:21 Caleidoscop views 3659
04 martie 2012, 09:21 Caleidoscop views 3659

Pămîntul ar putea fi lovit de o „megafurtună” solară în următorii doi ani

Soarele a început un ciclu de doi ani de activitate intensă, iar apogeul lui se va înregistra pînă în 2020, posibil sub forma unei „megafurtuni” solare, cu consecinţe devastatoare pentru planeta noastră, avertizează un cercetător american, citat de Daily Mail.

Dacă va avea o forţă similară celei mai puternice furtuni solare cunoscute, care s-a produs în 1859 şi a rămas cunoscută drept „Evenimentul Carrington”, fenomenul ar putea afecta grav sistemele mondiale de electricitate şi comunicaţii, ceea ce ar provoca daune de pînă la două trilioane de dolari.

”Trăim într-un fel de cocon cibernetic care înconjoară Pămîntul. Imaginaţi-vă ce consecinţe ar putea avea o „megafurtună” solară. De fiecare dată cînd plătim cu cardul la benzinărie, are loc o tranzacţie prin satelit”, a explicat Daniel Baker, de la Laboratorul Atmosferic şi de Fizică Spaţială al Universităţii din Colorado. „Oraşele mari ar putea rămîne fără curent o săptămînă, o lună, un an. Pagubele ar ajunge la 1-2 trilioane de dolari, iar consecinţele s-ar resimţi mulţi ani după”, a adăugat cercetătorul american.

Cu toate că există doar una din opt şanse ca o asemenea furtună solară să se producă în următorii doi ani, experţii spun că Soarele a început deja să îşi intensifice activitatea, iar primele dovezi în acest sens au apărut în 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, cînd au avut loc nişte explozii solare mult mai violente decît de obicei.

„Soarele are un ciclu asemănător sezonului de uragane. A hibernat în ultimii patru-cinci ani, dar acum se trezeşte”, a explicat un alt cercetător, Tom Bogdan, directorul Centrului de Previziune Meteorologică şi Spaţială din Boulder, Colorado.

Ciclul de furtuni al Soarelui, numit şi maxim solar, este de aproximativ 12 ani şi, spre finalul acestei perioade, are loc o serie de furtuni intense. Ultimul maxim solar a fost în 2000, astfel că următorul se aşteaptă să se producă peste 1-2 ani.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1428 locuitori

Şendreni este un sat din cadrul comunei Vărzăreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1428 de oameni. Satul Şendreni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.