21 iunie 2017, 17:10 Caleidoscop views 5335
Cît cîștigă președinții
21 iunie 2017, 17:10 Caleidoscop views 5335

Cît cîștigă președinții

Salariile șefilor de stat diferă foarte mult de la o țară la alta. Președintele Rusiei Vladimir Putin cîștigă în mod oficial pe an 153 de mii de dolari SUA, liderul american Donald Trump - doar 1 dolar SUA, iar președintele Republicii Moldova, Igor Dodon - aproape 8 mii de dolari SUA.

Președintele Rusiei Vladimir Putin cîștigă în mod oficial pe an 153 de mii de dolari SUA.

Anul trecut veniturile președintelui rus au alcătuit aproximativ 153 de mii de dolari SUA.

Președintele american Donald Trump are salariul de doar 1 dolar SUA pe an.

Trump a renunțat la salariul prezidențial în sumă de 400 mii dolari SUA imediat după alegerea sa în postul de președinte al SUA. „Prin lege sînt oricum obligat să fiu remunerat cu nu mai puțin de un dolar pe an, așa că fie - 1 dolar!", a declarat el în direct la CBS.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon — 658 dolari SUA pe lună sau 7 896 dolari SUA pe an.

Președintele Republicii Moldova are cel mai mare salariu lunar dintre primele persoane ale țării - 12 mii 960 lei (aproximativ 658 dolari). Pentru comparație, președintele Parlamentului și prim-ministrul primesc salariul de 11 mii 880 lei (603 dolari SUA). Salariul unui deputat sau a unui ministru ajunge la 9 mii 585 lei (puțin peste 480 dolari SUA).

Încă cîteva cifre:

Cancelarul Germaniei Angela Merkel cîștigă 244 de mii de dolari pe an.

Merkel este prima femeie în postul de cancelar din istoria Germaniei. Ea deține această funcție din anul 2005.

Președintele Elveției Doris Leuthard - 437 de mii de dolari SUA pe an.

În ianuarie 2017 Doris Leuthard, din Partidului Popular Creștin Democrat, a preluat funcția de președinte al țării pentru a doua oară. Pentru prima dată, ea a ajuns să conducă țara în anul 2010. În plus, prin cumul ea conduce Departamentul Federal al Mediului, Transporturilor, Energiei și Comunicațiilor.

Prim-ministrul Singapore Lee Hsien Loong – 1,76 mil. de dolari SUA pe an.

Lee Hsien Loong este fiul cel mare al Li Kuan Yu, fostul prim-ministru al Singapore. Li Kuan Yu este responsabil de creșterea rapidă a economiei, dar și a PIB-ului pe cap de locuitor. Hsien Loong a continuat politica tatălui său. Acum, Singapore este capitala APEC - organizației comercial-economice lider, care reprezintă mai mult de jumătate din populația lumii și a comerțului internațional.

Prim-ministrul Australiei Malcolm Turnbull - 396 de mii de dolari SUA pe an.

Malcolm Turnbull a preluat funcția de prim-ministru al Australiei după demisia lui Toni Ebbotta. Înainte de aceasta el a condus Ministerul Mediului și a Resurselor de Apă din Australia, iar mai tîrziu Ministerul Comunicațiilor.

De menționat că salariul minim în Australia e de 23 059 dolari SUA pe an.

În baza materialelor RBC Sputnik

Sursa: locals.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2651 locuitori

Lipnic este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lipnic și Paustova. Satul Lipnic este situat la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2651 de oameni. Satul Lipnic a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.