06 septembrie 2013, 16:00 Caleidoscop views 14034
06 septembrie 2013, 16:00 Caleidoscop views 14034

Extratereştrii convieţuiesc cu noi?

Ideea că nu sîntem singuri în Univers capătă o tot mai largă răspîndire, atît în comunitatea ştiinţifică, cît şi în afara ei. Numai că, în vreme ce NASA şi tot felul de alte instituţii şi organizaţii caută forme de viaţă extraterestră prin galaxia noastră sau în afara ei, există voci care se întreabă dacă nu cumva Pămîntul însuşi adăposteşte “emisarii” altor planete, relatează News.discovery.com.

Extratereștrii s-ar putea să fie tereștri... Forme de viata bazate pe alte structuri bio-chimice ar putea exista pe Pămînt, dar nu le-am detectat pentru că teoriile noastre științifice și tehnologia de detecție sînt bazate pe identificarea formelor de viață bazate pe molecula de carbon.
Pînă în prezent nu a existat niciun semnal, nimic de natură să-i convingă pe cercetătorii implicați în proiectul SETI (Search for extraterrestrial intelligence) de existența extraterestră.

Cosmologul și astrobiologul englez Paul Davies, profesor la Arizona State University și director al "Post-Detection Science and Technology Taskgroup" conduce un grup de oameni de știință care se ocupă cu găsirea vieții extraterestre.

"Ei nu știu că noi sîntem aici", spune cu convingere Paul Davies. Acesta fiind și motivul pentru care nu ne caută. Dar dacă, într-o bună zi, extratereștrii se vor decide să "bată" la porțile planetei Terra, Davies va fi pregătit să le deschidă.

Deocamdată, Universul tace, dar Davies, într-un interviu acordat recent pentru săptămînalul italian Sette (Corriere della Sera) a explicat misterul acestei tăceri.

"Civilizația cea mai apropiată se află la nu mai puțin de 1.000 de ani-lumină distanță de noi, astfel încît ei acum ar vedea Terra cum era în urmă cu 1.000 de ani, în 1010, cu mult înainte ca noi să inventăm radio-telescoapele. Extratereștrii ar putea începe să transmită semnale radio în direcția noastră atunci cînd vor primi mesajele noastre, adică peste circa 900 de ani. Apoi, vor mai trece alți 1.000 de ani pînă cînd vom primi răspunsul", este de părere cosmologul.

Davis este convins că "invazia" a început deja, iar noi nu trebuie decît să căutăm semnele unei existențe extraterestre, prezente sau trecute. El, susține că este "foarte rezonabil" să credem că împărțim aceeași planetă și cu o altă formă de viață, total diferită de tot ceea ce cunoaștem pînă acum.

Această ipotetică formă de viață care nu se aseamănă cu nimic din ce știm s-ar putea “ascunde” în lacuri otrăvite sau pe fundul mărilor sau ar putea co-exista cu noi chiar în interiorul corpurilor noastre.

"Viața alternativă ar putea exista chiar sub nasul nostru sau chiar în nasurile noastre. Ar putea fi tocmai ceea ce noi numim "forme bizare de viață" – a afirmat profesorul Davies.

Cuvinte cheie:

extraterestri , Univers , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
424 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Taraclia și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 424 de locuitori. Satul Hîrtop a fost întemeiat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.