01 august 2015, 12:00 Caleidoscop views 20245
01 august 2015, 12:00 Caleidoscop views 20245

5 lucruri mai puțin cunoscute despre Pămînt

De la exploziile vulcanice și meteoriții căzuți în trecut pînă la unele viețuitoare ciudate sau cel mai rece, fierbinte, adînc ori înalt punct de pe Terra, planeta noastră uimește permanent.

LiveScience a întocmit o listă cu cîteva detalii mai puțin cunoscute și surprinzătoare legate de Pămînt.

1. Se rotește repede

Pămîntul se rotește repede, chiar dacă oamenii nu simt acest lucru. În funcție de locul în care te afli pe glob, te poți roti cu peste 1.600 de kilometri pe ora. Cei care stau la ecuator se mișcă cel mai repede, în timp ce o persoană care ar sta chiar la Polul Nord sau la Polul Sud s-ar mișca cel mai încet.

2. Are o talie generoasă

La ecuator, circumferința globului este de 40.075 de kilometri, iar viteza cu care Pămîntul se mișcă în jurul Soarelui este de 107.826 de kilometri pe oră.

3. Este destul de bătrîn

În urma numeroaselor analize, făcute în special la nivelul celor mai vechi roci de pe Pămînt, cît și meteoriților care au fost descoperiți pe planeta noastră, oamenii de știință au ajuns la concluzia că Terra are o vîrstă de circa 4,54 miliarde de ani.

Stîncile considerate a fi cele mai bătrîne de pe Terra, numite Nuvvuagittuq Belt, ele fiind situate pe coasta Golfului Hudson din Quebec. Oamenii de știință estimează că acestea ar avea 4,28 de miliarde de ani vechime.

4. Cel mai fierbinte loc
Recordul pentru cea mai ridicată temperatură de pe Terra este deținut de El Azizia, Libia, unde la 13 septembrie 1922 au fost înregistrate 57,8 grade Celsius. Și, cel mai probabil, aici au fost și alte temperaturi mai ridicate de atît, dar au fost în zone în care nu erau amplasate stații meteo.

5. Zguduit de cutremure mari

Cel mai mare seism de pe Pămînt a avut magnitudinea de 9,5 grade și s-a petrecut în Chile, în 22 mai 1960.

Luna, pe de altă parte, singurul satelit natural al Pămîntului, are și ea cutremurele ei, deși acestea sînt mai puțin frecvente și mai puțin intense decît cele care zguduie Pămîntul. În plus, acestea se petrec la adîncimi mult mai mari, cam la jumătatea distanței dintre suprafață și centru.

Cuvinte cheie:

Pamint , Planete , fapt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1845
Populația:
2201 locuitori

Satul Nou este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Satul Nou este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2201 oameni. Satul Nou a fost menționat documentar în anul 1845.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.