29 martie 2012, 10:04 Caleidoscop views 6571
29 martie 2012, 10:04 Caleidoscop views 6571

"Petele" solare au schimbat lungimea zilelor


Foto: schools.keldysh.ru 

Marele Observator Solar a surprins recent cele mai detaliate fotografii cu așa-numitele "pete solare". Însă odată cu aceste fotografii apare și vestea că aceste pete solare ar putea afecta de fapt lungimea zilelor noastre aici pe Pămînt.

O echipă de oameni de știință de la Institutul de Geofizică din Paris, condusă de Jean-Louis Le Mouel, a descoperit că, în plus, față de fluctuațiile sezoniere ale Pămîntului, există fluctuații care rulează într-un ciclu de 11 ani, relatează www.newscientist.com. Acest ciclu corespunde cu cel al petelor solare. Constatările se bazează pe observaţiile efectuate în 1962 - 2009.

Nu se știe încă cum afectează petele solare rotația Pămîntului, însă se pare că acestea ar avea de-a face cu modificarea vîntului pe Terra.

Petele alterează radiațiile ultraviolete care lovesc Pămîntul și încălzesc stratosfera, prin urmare schimbă direcția în care suflă vîntul, și deci modifică și durata zilelor pe Pămînt.

Această presupunere este exprimată de Steven Marcus de la laboratorul de la NASA (Jet Propulsion Laboratory). Potrivit lui, este mult mai important acum de a determina unde și cînd se schimbă direcția vînturilor şi de a afla dacă există o legătură între vînturi şi lumina ultravioletă.Rezolvarea acestei probleme va facilita foarte mult studierea cosmosului, atunci cînd eroarea în calcule cu o milisecundă poate duce la devierea unei   nave de zbor cu mii de kilometri de la locul desemnat pentru aterizare.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2950 locuitori

Vadul lui Isac este un sat şi comună din raionul Cahul. Vadul lui Isac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2950 de oameni. Satul Vadul lui Isac a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.