29 martie 2012, 12:00 Caleidoscop views 4238
29 martie 2012, 12:00 Caleidoscop views 4238

Pămîntul valorează 5 milioane de miliarde de dolari


Foto: obozrevatel.ua 

Astrofizicianul Greg Laughlin, de la Universitatea California a creat o formulă pentru a calcula valoarea planetelor şi a ajuns la concluzia că Pămîntul este cel mai scump astru, fiind cotat la 5 milioane de miliarde de dolari, scrie Daily Mail.

El a ajuns la această sumă ţinînd cont de mai multe caracteristici ale planetei, printre care vîrsta, mărimea, temperatura, masa.

După acelaşi algoritm, planeta Marte e cotată la 16 000 de euro, iar Venus - puţin sub 0,5 cenţi. Deşi ambele planete au dimensiuni similare Terrei, ele valorează mult mai puţin deoarece nu prezintă forme de viaţă şi au temperaturi extreme (pe Marte, variază între -140 şi 20 de grade Celsius, iar pe Venus, între -220 şi 420 de grade Celsius).

Pe lîngă mîndria că ne-am autodeclarat "cea mai tare planetă", algoritmul ne-ar putea ajuta să găsim şi alte planete la fel de "tari", susţine Laughlin. El a ierarhizat cele 1.235 de planete cunoscute pînă în prezent şi a ajuns la concluzia că doar planetele care valorează peste 95 de milioane de dolari merită cercetate.

Planetele cele mai asemănătoare Pămîntului, descoperite pînă în prezent, au scoruri dezamăgitoare: una valorează 250 000 de dolari, iar cealaltă - 160 de dolari, conform ecuaţiei lui Laughlin.

"Mereu am considerat că formularea <<planetă asemănătoare Pămîntului>> este nesatisfăcătoare, de aceea am creat această scară. Dar, pînă acum, este doar o metodă de a măsura cît de încîntat sunt de descoperirea unei anumite planete", a declarat astrofizicianul, pentru Daily Mail.

Laughlin a explicat şi cum influenţează fiecare factor ecuaţia. Cu cît este mai veche o planetă, cu atît este mai bună, deoarece a avut timp să se maturizeze. În ceea ce priveşte masa şi temperatura, acestea trebuie să fie cît mai asemănătoare cu ale Pămîntului. De asemenea, se ţine cont de energia produsă de steaua în jurul căreia orbitează planeta.

"Oricum, formula ne face să realizăm cît de preţios este Pămîntul. Ar fi cazul să-l protejăm mai bine", a conchis Laughlin.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1902
Populația:
5108 locuitori

Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.