30 martie 2012, 11:00 Caleidoscop views 3482
30 martie 2012, 11:00 Caleidoscop views 3482

Oamenii de ştiinţă au simulat coliziunea Pămîntului cu o gaură neagră


Foto: vesti.kz 

Un grup de fizicieni a simulat coliziunea unei găuri negre cu dimensiunea de două ori mai mare decît a unui proton cu Terra. Rezultatele au arătat că întîlnirea cu această gaură va duce la un cutremur nu prea puternic, cu magnitudinea de 4 grade, relatează rus.delfi.lv.

Imediat după Big Bang s-au format aşa-numitele găuri negre, după dimensiunile cosmice, obiecte cu greutate mică. Astfel de găuri negre sînt considerate candidate la rolul de materie întunecată, o substanţă misterioasă, care se manifestă doar prin gravitaţie, însă natura ei rămîne pînă în prezent necunoscută.

„Noi prevedem apariţia a două indicii unice în momentul unui astfel de cutremur: valul seismologic va avea loc aproape concomitent în toate punctele suprafeţei Terrei şi forma sferoidală specifică a acestui val”, se spune în articol.

Posibilitatea unui astfel de scenariu este extrem de scăzută, el putînd avea loc doar o dată la aproximativ 10 milioane de ani. Ciocnirea cu o gaură neagră mai mare ca dimensiuni este, din fericire, şi mai puţin probabilă.  

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1487
Populația:
5596 locuitori

Corlăteni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Corlăteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 34 km de orașul Rîșcani și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5596 de oameni. Satul Corlăteni a fost menționat documentar în anul 1487.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.