16 aprilie 2015, 11:40 Caleidoscop views 12691
16 aprilie 2015, 11:40 Caleidoscop views 12691

Materialismul predispune la depresie

Oamenii care pun mare accent pe bogăţie, statut şi acumularea de obiecte sunt mult mai deprimaţi, mai anxioşi şi mai puţin sociabili decît restul oamenilor, spun cercetătorii, conform The Times of India.

Noile cercetări au scos la iveală faptul că materialismul nu este doar o problemă personală, ci şi una de mediu. Indiferent de personalitate, în situaţii care activează o mentalitate de consum, oamenii prezintă aceleaşi probleme, în special persistenţa sentimentelor negative şi lipsa de implicare socială.

Rezultatele a patru experimente realizate în SUA, au dus la concluzii interesante.

În două dintre experimente, unui grup de studenţi i s-a indus o "dispoziţie materialistă" prin alocarea unor sarcini care i-au expus pe indivizi la imagini ale unor bunuri de lux şi la cuvinte ce evocau valori legate de consum. Un alt grup a urmărit scene neutre, lipsite de bunuri de consum sau cuvinte cu conotaţii care duc cu gîndul la lux. La finalul studiului, toţi participanţii au completat chestionare din care a reieşit că cei care au urmărit imagini cu maşini, bijuterii şi aparatură electronică s-au descris ca fiind mai deprimaţi decît restul participanţilor şi mai puţin interesaţi de activităţi sociale.

De asemenea, indivizii care au dat dovadă de înclinaţii spre materialism s-au dovedit a fi mult mai competitivi şi mai puţin centraţi pe investiţia într-o cauză nobilă.

Materialismul predispune la depresie

Cuvinte cheie:

psihologie , sanatate , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.