03 mai 2012, 09:50 Caleidoscop views 3243
03 mai 2012, 09:50 Caleidoscop views 3243

Performanța este determinată de gene

Care factori determină performanța în artă, sport sau studii: genetica sau mediul? Experţii se nasc sau devin?

Această problemă a preocupat cele mai strălucite minţi mai mult de un secol. Unii autori moderni cred că cu un anumit nivel de inteligenţă oricine poate atinge mari performanțe dacă va munci din greu. Cu toate acestea, psihologii, dr. David H. Hembrik de la Universitatea din Michigan și Dr. Elizabeth J. Mainz de la Southern Illinois University Edwardsville care au realizat un nou studiu, nu sunt de acord cu aceasta, transmite  psychcentral.com.

Ei cred că anumite sarcini, abilităţile de bază şi talentul, care sînt comune, stabile în timp, şi care, în esenţă, sînt ereditare, joacă un rol important în genialitate. Ele sînt baza talentului.

Cercetătorii au studiat volumul memoriei de lucru - capacitatea în acelaşi timp de a stoca şi procesa informația, care corelează cu succesul în mai multe sarcini cognitive, variind de la raţionamentul abstract pînă la studiul limbilor. Mulţi consideră memoria de lucru principala componentă a intelectului.

Intr-un experiment Hembrik şi Mainz au testat 57 de pianiști cu o mare  experienţă, pentru a citi notele unei lucrări necunoscute.

Practică într-adevăr contează, pentru că cei care au practicat, efectuau mai bine sarcina. Indiferent de practică, cantitatea de memorie de lucru a avut un rol important în succesul sarcinii.

Psihologii cred că volumul memoriei de lucru influențează asupra faptului cîte note putea anticipa  participantul  pe măsură ce interpreta.  

Indiferent de cît de mult vă străduiți, probabil ceea cu ce v-ați născut sau ați dezvoltat la începutul vieții îi deosebește pe cei mai buni de ceilalți. 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.