03 mai 2015, 11:24 Caleidoscop views 11306
03 mai 2015, 11:24 Caleidoscop views 11306

Sămînța– purtător de informație adunată timp de două miliarde de ani


Foto: dic.academic.ru 

Ce vă imaginați atunci cînd vine vorba despre tehnologiile de stocare de informaţii? Probabil, hard disk, flash drive, CD, DVD, Blu-Ray, etc. Dacă vă mai gîndiți vă amintiţi de hîrtie, papirus, frunze de palmier, piatră şi scînduri din lemn care de asemenea, pot să stocheze şi să transmită informaţii. Dar ce altceva?

Se pare că informaţiile pot fi transmise nu numai prin obiectele şi dispozitive create de om. Să luăm, de exemplu, seminţele de plante. Acestea reprezintă un sistem mai complex de stocare a datelor decît DVD. Natura conţine şi operează cu o cantitate enormă de informaţii, iar omul este capabil să "citească" doar o mică parte din ea, scrie   planetgreen.discovery.com. Fără aceste informaţii, nu am putea trăi în această lume. Orice lucru care ajută omul să trăiască pe această planetă este informaţia care este stocată în resursele naturale.

Există multe exemple, dar primul lucru care vine în minte este cît de multe informaţii se conţin într-o mica sămînță de plante. Sămînța este un dispozitiv pentru stocarea de informaţii şi, ca orice dispozitiv de acest tip, este capabilă să reproducă informaţiile pe care le conţine, în anumite condiţii. Precum şi discurile DVD, care stochează informaţii într-o formă şi o reproduc cu ajutorul unui player DVD într-un cu totul alt mod, tot așa sămînța stochează informaţiile în formă de ADN, care apoi se reproduce sub forma unui copac, dar cu condiţia că-l plasaţi într-un sol adecvat, se adaugă apă şi lumină. Ceea ce deosebește DVD de sămînţă, este faptul că aceasta din urmă este mult mai complexă. De exemplu, dacă joci un film, el nu poate "crea" un DVD nou pentru prietenii tăi, şi de o sămânţă, în acest caz, să crească un copac nou, care oferă apoi alte seminţe.

Mai mult decît atît, dacă ţineţi în palmă o sămînţă, puteți considera că aveți un dispozitiv care conţine informaţiile pe care le-a acumulat de peste două miliarde de ani. Anume atît timp a fost necesar pentru ca procesul de evoluţie să formeze codul genetic al organizmelor vii, pe care le cunoaştem astăzi. Fiecare nouă generaţie adaugă informaţii noi în acest cod.

O problemă foarte mare în lumea modernă este faptul că multe companii se ocupă de hibridizarea seminţelor agricole. Seminţele obținute nu mai au aceleași proprietăți ca și predecesorii lor, şi, prin urmare, nu pot transmite în mod corect informaţiile pentru generaţiile viitoare de plante. Lanţul, care are milioane de ani, se va rupe.

Cuvinte cheie:

sanatate , viata , omenirea , alimentatie

Comentarii

 (2)
  • #2 Vitali Răspunde Citează selecţia
    Очень познавательная и полезная статья!
  • #1 Bear Răspunde Citează selecţia
    Тем кто делает гибриды абсолютно наплевать на информацию и здоровье людей. Для них главное - нажива в деньгах!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1699 locuitori

Brăviceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Brăviceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Orhei şi la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1699 de oameni. Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.