21 mai 2012, 09:54 Caleidoscop views 3995
21 mai 2012, 09:54 Caleidoscop views 3995

Сosmosul dezvoltă creativitatea copiilor

Dezvoltarea gîndirii creative la copii este nu numai posibilă, adr și necesară. Dar cum poate fi trezită această gîndire creativă? Psihologii de la Universitatea din Tel Aviv (Israel), propun o metodă simplă – cu ajutorul cosmosului. Creativitatea, spun ei, se dezvoltă cu atît mai bine, cu cît mai larg este orizontul copilului, cu cît mai mult se gîndește el la ceea ce se află departe de el, relatează compulenta.ru.

Într-un experiment consacrat acestei tematici au participat mai mult de cincizeci de copii cu vîrste de la şase la nouă ani. Le-au fost prezentate o serie de fotografii de la un creion pe birou pînă la fotografiile Căii Lactee. Primei jumătăți a copiilor, toate acestea le-au fost demonstrate în ordinea "de la creion la stele", adică, în ordinea creșterii limitelor lumii. Celuilalt grup i s-au arătat aceleaşi fotografii, dar în ordine inversă: pentru ei lumea se restrîngea.

O abordare mai creativă au demonstrat copiii din primul grup, cărora le-au arătat fotografiile în ordinea "de la creion la stele". Psihologii  explică că îngustarea limitelor lumii, concentrarea pe mediul apropiat împiedică dezvoltarea de abilități creative, tot ceea ce copilul vede alături de el, îi este familiar, el cunoaște destinația obiectelor din jur, el ştie că nu este nevoie să includă imaginaţia. Dar despre ceea ce este departe -  în cer sau chiar pe o altă planetă - copii nu ştiu şi își pot doar imagina ceea ce se întîmplă acolo. Şi fantezia, care a primit "stimulare cosmică" se extinde și asupra mediului apropiat.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
554 locuitori

Munteni este un sat din cadrul comunei Lipoveni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cimișlia și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 554 de oameni. Satul Munteni a fost menționat documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.