30 august 2018, 12:55 Caleidoscop views 10711
Glifosatul cu care Occidentul ucide omenirea
30 august 2018, 12:55 Caleidoscop views 10711

Glifosatul cu care Occidentul ucide omenirea

Economiștii-ecologi americani, cum ar fi Herman Edward Daly, subliniază că, întrucît la calcularea produsului intern brut nu se ține cont de costurile poluării și epuizării resurselor, nu putem ști dacă creșterea PIB-ului duce la profitabilitate sau la pierderi.

Și fără asta enorme, aceste costuri cresc încontinuu. De-a lungul istoriei, corporațiile de producere și manufactură, agricultura corporativă, sistemele urbane de canalizare și alți "inculpați" treceau costurile activităților lor la cheltuielile ecologice și pe seama terților. În ultimul timp au apărut numeroase avize privind produsul corporației Monsanto numit „Roundup", al cărui ingredient de bază este glifosatul – un erbicid sistemic neselectiv folosit pe larg în lupta contra buruienilor și care este considerat un cancerigen.

Recent, una dintre organizațiile care activează în sfera ocrotirii sănătății, Environmental Working Group (Grupul Ecologic de Lucru — n.a.), a prezentat un raport din care reiese că, în urma testelor efectuate, glifosatul a fost depistat în 43 din 45 de dejunuri pentru copii, inclusiv granola, ovăzul și bastonașele dulci produse de corporațiile Quaker, Kellogg și General Mills.

Testele efectuate în Brazilia au arătat că în 83% dintre cazuri laptele matern conține glifosat. Institutul de Ecologie din München (Munich Environmental Institute) a anunțat că 14 tipuri de bere dintre cele mai populare în Germania conțin glifosat.

Glifosatul a fost găsit în urina fermierilor mexicani și în acviferele subterane ale Mexicului.

Revista Scientific American a publicat o știre despre faptul că chiar și "ingredientele inerte de Roundup pot ucide celulele umane", în special pe cele ale embrionilor, placentei și cordonului ombilical".

Un toxicolog german a învinuit Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor și Departamentul European pentru Securitatea Produselor Alimentare (German Federal Institute for Risk Assessment and the European Food Safety Authority) de fraudă științifică pentru faptul că au recunoscut concluziile grupului de lucru condus de Monsanto Corporation precum că glifosatul nu este cancerigen.

Contradicțiile respective apar din cauză că savanții a căror activitate este finanțată de corporațiile de profil oferă avize în care susțin că nu există nicio legătură între glifosat și cancer. În același timp, savanții independenți prezintă date ce confirmă existența unei asemenea legături. Nu e de mirare, deoarece savanții întreținuți de ramură nu sînt independenți, de la ei nu putem aștepta concluzii ce ar contraveni intereselor angajatorilor lor.

Există, de asemenea, divergențe de opinii cu privire la nivelul de contaminare cu glifosat pe care produsele trebuie să îl atingă pentru a fi clasificate ca periculoase. De facto, concentrațiile cresc odată cu utilizarea repetată în timp a Roundup-ului. Mai devreme ori mai tîrziu, această concentrație devine suficientă pentru a produce daune.

Unii cercetători își văd sarcina în a demonstra că, dacă glifosatul este cancerigen, costurile în formă de vieți pierdute și cheltuieli medicinale nu le suportă Monsanto/Bayer. Dacă aceste costuri le-ar suporta în mod obligatoriu corporația Monsanto, produsul ei ar fi nerentabil. Costurile producerii lui ar depăși toate avantajele.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Occident , omenirea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
2618 locuitori

Brînza este un sat şi comună din raionul Cahul. Brînza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2618 oameni. Satul Brînza a fost menționat documentar în anul 1630.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.