04 iunie 2020, 12:00 Caleidoscop views 18392
04 iunie 2020, 12:00 Caleidoscop views 18392

De ce au bunicii un rol crucial în evoluţia speciei umane

Bunicii îşi adoră nepoţii, contribuie la creşterea lor şi le oferă sfaturi înţelepte, însă este posibil să aibă încă un rol crucial, potrivit presei străine. Suportul moral şi financiar pe care îl acordă nepoţilor îi ajută pe aceştia să crească sănătos şi să treacă peste încercările mai grele, cum ar fi divorţul părinţilor.

Astfel, bunicii ajută la supravieţuirea speciei umane, arată un studiu al cercetătorilor elveţieni şi australieni.

Spre exemplu, copiii cu bunici mai tinere trăiesc, în general, mai mult decît cei cu bunici mai în vîrstă.

Cercetarea a relevat că bunica maternă este cea mai apropiată de nepot, fiindcă ADN-ul ei este cel mai asemănător cu al nepotului dintre toţi cei patru bunici. Urmează, apoi, bunicul matern, în timp ce bunicul patern arată cel mai mic interes în creşterea nepoţilor.

Studiul a mai arătat că nu doar nepoţii au de cîştigat din relaţia cu bunicii, reciproca fiind şi ea valabilă. Cercetătorul David Coall de la Universitatea din Australia de Vest susţine că, în creşterea nepoţilor, bunicii ar putea fi motivaţi de ideea că va avea cine să aibă grijă de ei la bătrîneţe.

Apoi, bunicii care petrec mult timp alături de nepoţi fac mai multă mişcare decît ceilalţi, mai arată studiul.

În schimb, dacă îşi ocupă o parte prea mare din zi avînd grijă de nepoţi, bunicii ar putea ajunge să fie epuizaţi şi mai săraci, avertizează cercetarea.

Cuvinte cheie:

copii , evolutie , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
1913 locuitori

Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.