07 iunie 2012, 12:25 Caleidoscop views 8746
07 iunie 2012, 12:25 Caleidoscop views 8746

Teoria evoluției a fost scoasă din manuale


Foto: computerra.ru 

În Coreea de Sud teoria evoluției a fost scoasă din manualele de liceu.  

Acest pas a fost recunoscut public luna trecută de conducerea Ministerului sud-coreean al Educației, Științei și Tehnologiei, care a admis că editurile agreate vor scoate din manuale orice mențiune despre evoluția cailor, spre exemplu, sau chiar la existența celebrei fosile proto-aviene Archaeopterix. Mișcarea i-a alarmat pe biologi, care susțin că nu au fost consultați. Potrivit Nature, campania de ștergere a referirilor la evoluție este desfășurată de Societatea pentru Revizuirea Manualelor (STR), care după propria-i descriere urmărește să șteargă ”eroarea” evoluției din manuale, pentru a ”corija” viziunea elevilor asupra lumii.

STR este o ramură independentă desprinsă din Asociația Coreeană pentru Cercetarea Creației (KACR), care încearcă să găsească dovezi în sprijinul mitului creației, așa cum este descris în Geneza biblică creștină. KACR are o influență tot mai mare la nivel național, și deși STR susține că s-a distanțat de doctrina asociației, acțiunile sale sînt aliniate perfect cu ideile mișcării creaționiste. Chiar și cel mai important bastion științific din Coreea de Sud, Institutul Avansat pentru Știință și Tehnologie, are în incinta campusului său o expoziție dedicată ”științei creației”.

”Expoziția a fost fondată încă din 1993, de către oameni de știință care cred în creație”, spune Gab-duk Jang, preot al bisericii campusului. Institutul are și o Asociație pentru Știința Creației, din care fac parte profesori universitari și studenți. Un sondaj de opinie din 2009 relevat că aproape o treime din respondenții sud-coreeani nu erau convinși de teoria evoluției. Dintre aceștia, 41% au spus că ”nu există suficiente dovezi științifice” care să o sprijine, 39% au declarat că ea contravine convingerilor lor religioase, iar 17% au mărturisit că nu o înțeleg.

Originea antipatiei sud-coreenilor față de evoluție este incertă, cu toate că multe voci o pun pe seama ”prezenței puternice a creștinismului în țară”. Dar doar jumătate din populația Coreei de Sud practică o religie, iar această jumătate se împarte aproape egal între budism și creștinism. Alt sondaj, realizat în rîndul profesorilor de provincie, sugerează că nu convingerile religioase determină atitudinea față de evoluționism. Studiul a mai relevat că 40% dintre profesorii de biologie sînt de acord cu afirmația potrivit căreia ”cea mai mare parte a comunității științifice se îndoiește de evoluție”, jumătate dintre ei respingînd ideea că ”omul modern este produsul unui proces evolutiv”.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
546 locuitori

Caracuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Berlinţi, raionul Briceni. Localitatea este situată la o distanţă de 6 km sud-vest de oraşul Briceni, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 546 de oameni.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.