13 aprilie 2017, 10:15 Caleidoscop views 21554
13 aprilie 2017, 10:15 Caleidoscop views 21554

Ce spun pantofii despre om

Un experiment realizat de psihologii de la Universitatea din Kansas arată că pantofii dezvăluie o mulţime de lucruri despre personalitatea persoanei care îi poartă, scrie presa străină.

În urma testelor realizate, specialiştii au ajuns la concluzia că în 90% din cazuri trăsăturile unei persoane sînt trădate de pantofii acesteia.

În cadrul observaţiilor, 63 de studenţi au fost puşi să analizeze fotografii cu 208 perechei diferite de pantofi aparţinînd voluntarilor care au luat parte la experiment. În prealabil, voluntarilor li s-a făcut o fişă de personalitate, pentru a vedea dacă ceilalţi le ghicesc trăsătiurile în funcţie de pantofi.

Observatorilor li s-a cerut ca, în funcţie de fiecare pereche de încălţăminte, să intuiască vîrsta, sexul, statutul social, caracterul introvertit sau extrovertit al putătorului, dacă împărtăşeşte o mentalitate conservatoare sau liberală, precum şi dacă sînt stabili sau nu din punct de vedere emoţional, cît sînt de agreabili, conştiincioşi sau deschişi la minte.

Dacă unele lucruri sînt uşor de ghicit, cum ar asocierea dintre un brand scump şi un putărtor cu venituri ridicate, altele sînt mai puţin sugestive. Spre exemplu, pantofii comozi şi funcţionali aparţin, de obicei, oamenilor plăcuţi, simpatici, iar cei incomozi, cum ar fi botinele, sînt purtate de persoane cu un caracter agresiv. De asemenea, modelele inestetice de încălţăminte sînt purtate de oamenii calmi.

Caracteristicile cel mai uşor de intuit în funcţie de modelul pantofilor sînt vîrsta, venitul, stabilitatea emoţională şi agreabilitatea.

De asemenea, persoanele dependente emoţional, cele care se tem pentru stabilitatea relaţiilor lor, poartă modelele cele mai noi şi au pantofi foarte bine îngrijiţi. Asta se întîmplă din cauză că se tem că modul în care arată poate influenţa percepţia celorlalţi despre ei.

Specialiştii au ajuns la concluzia că oamenii, indiferent că vor sau nu asta, ajung să poarte pantofi care îi reprezintă. Există totuşi şi cazuri în care oamenii îşi aleg încălţămintea în funcţie de imaginea publică pe care vor să şi-o creeze în ochii celorlalţi, deşi personalitatea lor este diferită decît ceea ce vor să pară.

Cuvinte cheie:

sanatate , încălţăminte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1650 locuitori

Roşcani este un sat şi comună din raionul Străşeni. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 6 m de orașul Strășeni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1650 de oameni. Satul Roșcani a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.