22 iunie 2015, 09:54 Caleidoscop views 18200
22 iunie 2015, 09:54 Caleidoscop views 18200

Antarctica a fost un continent verde?


Foto: nano-planet.org 

Un nou studiu universitar, în colaborare cu NASA, a descoperit că antica Antarctică era mult mai călduroasă şi mai umedă decît se credea pînă acum. Climatul putea susţine vegetaţia, incluzînd copaci, la marginile continentului îngheţat.
 
Echipa care a realizat studiul a fost condusă de Saraj. J. Feakins de la Universitatea Southern California din Los Angeles şi a inclus cercetătorii de la NASA Jet Propulsion Laboratory.

Oamenii de ştiinţă au examinat polenul şi fosilele unor frunze descoperite în sedimentele de sub calota glaciară Ross şi au descoperit că temperaturile din timpul verii, de-a lungul coastei Antarcticii, acum 15-20 de milioane de ani erau cu 11 grade Celsius mai ridicate decît în ziua de azi, ajungînd chiar la 7 grade Celsius. Nivelul precipitaţilor era şi el mai ridicat.

Cercetătorii de la NASA au realizat experimente prin care să afle care era clima de acum 15-20 de milioane de ani.

"Cînd planeta se încălzeşte, cele mai mari schimbări se văd către poli. Mişcarea înspre sud a ploilor, asociată cu un climat mai cald la latitudinile mari din emisfera sudică au făcut din deşertul polar al Antarcticii un fel de Islanda din ziua de azi", explică Jung-Eun Lee de la NASA JPL.

Maximul acestei perioade de înverzire a Antarcticii a avut loc în Miocen, acum 16,4 - 15,7 milioane de ani, mult după dispariţia dinozaurilor, de acum 64 milioane de ani.

În timpul Miocenului, pe Pămînt erau animale foarte asemănătoare cu cele de azi, precum cerbi, cămile şi diverse specii de maimuţe. Oamenii moderni au apărut abia acum 200.000 de ani.



Cuvinte cheie:

clima , natura , Antarctica , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1697 locuitori

Chetriş este un sat şi comună din raionul Făleşti. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1697 de oameni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrişul Nou și Chetriş. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 167 km de Chișinău. Satul Chetriș a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.