04 august 2013, 13:29 Caleidoscop views 14780
04 august 2013, 13:29 Caleidoscop views 14780

Galaxia noastră a intrat în coliziune cu un obiect necunoscut

Galaxia noastră, Calea Lactee a intrat în coliziune cu o altă galaxie sau o structură mare de materie întunecată nu mai devreme de 100 de milioane de ani în urmă, iar după această coliziune încă continuă să fluctueze, au arătat noi cercetări, relatează phenomenica.com.

Această descoperire a fost făcută pe baza observării a 300 de mii de stele situate nu departe de Calea Lactee. Stelele de pe discul Căii Lactee se mişcă în sus şi în jos, cu o viteză de 20-30 de kilometri pe secundă, în timp ce se rotesc în jurul centrului galactic cu viteza de 220 kilometri pe secundă. Poziţia şi mişcarea stelelor din apropiere, care au atras atenţia oamenilor de ştiinţă, nu sînt la fel de constante cum s-a crezut anterior, conform noilor cercetări.

Cercetatorii nu au putut să identifice deocamdată obiectul cu care s-a ciocnit Calea Lactee. Ar putea fi o galaxie satelit mică, care a început să se mişte în jurul centrului galaxiei noastre, sau o structură invizibilă, cum ar fi materia întunecată. Nu a fost un eveniment separat, care a avut loc în trecutul îndepărtat, şi s-a finalizat, ci, mai degrabă, este un eveniment care durează o perioadă lungă de timp.

În universul nostru este de şase ori mai multă materie întunecată decît vizibilă. Modelele computerizate ale  astronomilor au arătat că materia invizibilă formeaza o structura masivă, care orbitează Calea Lactee.

Este mai mare probabilitatea că acești sateliţi de materie întunecată s-ar putea ciocni cu Calea Lactee, ceea ce a dus la oscilaţii și formarea undelor verticale.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1766 locuitori

Ghiliceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucioaia, Ghiliceni și Cucioaia Nouă. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1766 de oameni. Satul Ghiliceni a fost menționat documentar în anul 1495 cu denumirea Hrișani.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.