14 august 2013, 10:06 Caleidoscop views 11168
14 august 2013, 10:06 Caleidoscop views 11168

Oamenii de știință de la NASA în alertă: O fisură gigant pe Soare

Astronomii au descoperit pe Soare o fisură 800 000 de kilometri lungime, care poate afecta Terra.

Astronauții americani au descoperit o formațiune gigant pe Soare cu  lungimea de circa un milion de kilometri. Un fenomen ciudat, o bandă neagră uriașă, care seamănă cu o fisură este studiată de experții NASA.

Potrivit experţilor, fisura întunecată poate fi un sector cu temperatură scăzută unde de fapt plasma intră în Soare. Acesta este antipodul petelor solare, pe care astronomii le numesc fibre.

Temperatura fisurii este mult mai mică decît temperatura Soarelui, cu aproximativ 1200 de grade, deaceea pare întunecată.

Oamenii de știință de la NASA sînt îngrijorați de imprevizibilitatea fidurii. Aceasta creşte cu o viteză enormă. Timp de trei zile fisura întunecată a crescut de aproximativ trei ori – cu 800 000 de kilometri în lungime. Pentru prima dată, relatează RBC, ea a fost observată în apropierea petelor solare, numerotate cu 1535, 1538 şi 1540.

Fisura neagră pe Soare le-a amintit multora prognoza NASA, că în luna septembrie 2012 pe cea mai apropiată stea de Pămînt, vor avea loc erupții fără precedent. Comentînd studiul cu privire la pericolele posibile, astrofizicianul Daniel Baker, afirma că efectele vor fi comparabile cu un război nuclear sau căderea unui asteroid gigant.

Cuvinte cheie:

cosmos , NASA , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
783 locuitori

Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Pervomaiscoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 783 de oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1489 cu denumirea Troienești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.