01 septembrie 2012, 10:20 Caleidoscop views 13430
01 septembrie 2012, 10:20 Caleidoscop views 13430

Un peisaj asemănător celui terestru pe Marte

NASA a dat publicităţii o nouă serie de imagini surprinse de Curiosity în cadrul celei mai ample misiuni de explorare a planetei Marte. Geologii au rămas surprinşi de asemănarea dintre peisajul de pe muntele Sharp, principala zonă de interes pentru cercetători, şi Marele Canion al fluviului Colorado, din SUA, scrie Business Insider.

După cum se poate observa în imaginile surprinse, baza muntelui de pe Marte prezintă straturi la fel de groase ca acelea care se găsesc în Marele Canion. Diferenţa între cele două tipuri de sol este legată de dispunerea straturilor. În Marele Canion, acestea sunt dispuse de-a lungul unei văi adînci, în timp ce pe muntele Sharp, formaţiunile se află pe lîngă flancurile muntelui.

Deşi la o privire de ansamblu, asemănările par evidente, John Grotzinger, cercetător la California Institute of Technology, spune că straturile superioare de pe Sharp sunt înclinate abrupt faţă de straturile de mai jos, rezultatul fiind exact invers decît în formaţiunile din Marele Cnion. „Straturile din Marele Canion sunt înclinate din cauza plăcilor tectonice, astfel că este firesc să observăm straturile mai vechi fiind mai deformate şi mai înclinate decît cele mai noi, aflate deasupra lor”, explică Grotzinger.

Robotul Curiosity, lansat de NASA, va avea o misiune de aproape doi ani pe “planeta roşie”, principala sa ţintă fiind Sharp, misteriosul munte de 5,5 km înălţime, care se află în mijlocul craterului Gale. Primele imagini surprinse de Curiosity au fost alb-negru şi au scos la iveală faptul că pe muntele Sharp se află urme de argilă şi de sulf, ceea ce sugerează că baza muntelui s-a aflat timp îndelungat în contact cu apa. Proiectul Agenţiei Staţiale Americane se ridică la peste 2 miliarde de euro, iar dispozitivul trimis în misiunea de explorare spaţială este cel mai sofisticat şi totodată cel mai greu trimis în spaţiu.

Cuvinte cheie:

cosmos , Planete , Pamint

Comentarii

 (1)
  • #1 touristmd Răspunde Citează selecţia
    Не думал, что доживу до того дня, когда смогу увидеть поверхность Марса. Теперь я счастлив, ведь "Марсианские хроники" Рэя Бредбери были и остаются одной из моих любимых книг.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
288 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Mirnoe a fost întemeiat în anul 1949.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.