18 septembrie 2012, 15:38 Caleidoscop views 6334
18 septembrie 2012, 15:38 Caleidoscop views 6334

Călătoria în timp este posibilă

"Oamenii pot călători în viitor milioane de ani, să reconstruiască ceea ce distrug acum", spune Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii, citat de libertatea.ro. Nebunie, erezie? Ei bine, nu! Totul depinde de tehnologie .

De îndată ce vom avea resursele necesare pentru a construi navete mai rapide decît viteza luminii, vom reuşi să trecem peste barierele timpului, susţine Hawking. O zi la bordul unei navete care va întrece lumina echivalează cu un an pe Pămînt. Pe măsură ce obiectele accelerează în spaţiu, timpul încetineşte în jurul lor. Deocamdată, este o teorie greu de demonstrat, însă primele dovezi au apărut deja la acceleratorul de particule din Geneva. Profesorul Brian Cox, de la Universitatea din Manchester, a explicat: "Cînd accelerăm particule mici la 99,99% din viteza luminii în LHC (acceleratorul de particule) de la Cern, timpul pentru acele particule trece cu 1.700 de ori mai încet decît pentru noi". Călătoria în viitor este posibilă. O navetă spaţială care ar depăşi viteza luminii ar ajunge la capătul universului în 80 de ani, mai spune Stephen Hawking. Asta înseamnă că echipajul ar fi încă în viaţă, dar pe Pămînt s-ar scurge aproximativ 29.000 de ani. Totul depinde de viteza cu care putem călători în spaţiu!

Istorii greu de crezut despre oameni care au călătorit în timp abundă prin ziare şi la televizor. Dar cazul lui Rudolf Fenz e, poate, singurul documentat de poliţie. Tînărul american a dispărut, în anul 1876, pe cînd avea 31 de ani. A plecat la o plimbare de seară şi nu s-a mai întors acasă niciodată. Familia l-a aşteptat ani de-a rîndul, bănuind că l-a "răpit" spiritul de aventură. Se pare că Rudolf a încercat să se întoarcă acasă, dar la mulţi ani după ce toate rudele sale erau decedate de mult. În luna iunie a anului 1950, Rudolf Fenz a fost izbit din plin de o maşină pe bulevardul Fifth Avenue din Manhattan şi a murit pe loc. Poliţia i-a găsit în buzunare o carte de vizită cu numele lui, monede ieşite de mult din circulaţie şi bancnote de dolari emise înainte de 1870. Mai avea o chitanţă pentru îmbarcat cai şi una pentru închirierea unei trăsuri. Bărbatul purta haine curate, îngrijit croite, dar de modă veche. Cureaua de la pantaloni avea o cataramă veche, specifică modei secolului al XIX-lea.

Poliţia a încercat să îi găsească rudele lui Fenz, fără succes însă. Au apelat la colegii din statele vecine, inclusiv din Europa, dar nicio persoană dispărută nu părea să semene cu bărbatul ciudat, omorît în accident de maşină. Ofiţerul Hubert Rihn de la Biroul de persoane dispărute s-a gîndit să caute mai multe informaţii în trecut, în anii din care proveneau banii vechi din buzunarele lui Fenz. Într-o carte veche de telefoane, de la începutul secolului al XX-lea, anchetatorul l-a găsit pe Rudolf Fenz junior, iar adresa l-a condus în casa acestuia. Văduva lui Fenz junior le-a spus poliţiştilor că auzise adesea în familie despre socrul ei, Fenz senior, care dispăruse fără urmă cu mulţi ani înainte. La acea vreme, fiul lui, ulterior soţul ei, avea doar patru ani. Consultînd arhivele poliţiei, Rhin a descoperit dosarul Fenz, un caz nerezolvat. Fotografia alb-negru din dosar i-a confirmat că omul găsit mort pe Fifth Avenue a fost Rudolf Fenz, ceea ne face să credem că bărbatul a călătorit în altă dimensiune 74 de ani, iar vîrtejul timpului l-a aruncat sub roţile unei maşini la aceeaşi vîrstă pe care o avea la data dispariţiei.





Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
792 locuitori

Dobruşa este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrușa, Zahorna și Recești. Satul Dobrușa este situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Dobrușa este atestat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.