02 noiembrie 2012, 15:47 Caleidoscop views 7142
02 noiembrie 2012, 15:47 Caleidoscop views 7142

Un elefant poate rosti cinci cuvinte în coreană


Foto: newsfiber.com 

”Bun”, ”nu”, ”șezi”, ”întinde-te” și ”salut” sunt cele cinci cuvinte pe care elefantul mascul Koshik, crescut într-o grădină zoologică din Coreea de Sud le poate rosti, se arată într-un studiu publicat în revista Current Biology.

Koshik reușește să rostească aceste cuvinte în coreeană introducîndu-și trompa în gură, pentru a putea emite sunetele asemănătoare vorbirii umane. Elefanții emit de obicei sunete cu o frecvență mult mai joasă decît oamenii, uneori atît de joasă încît urechea umană nu le poate percepe.

Elefantul a devenit faimos după ce a început să imite cuvintele cele mai des auzite de la îngrijitori, înregistrările care au ajuns pe internet atrăgînd atenția Angelei Stoeger, profesor la Universitatea din Viena, care s-a deplasat în Coreea de Sud pentru a studia animalul. Aceasta a făcut înregistrări audio cu elefantul, pe care le-a dat spre ascultare unor coreeni care nu știau despre ce e vorba.

"Le-am cerut să noteze ceea ce aud. Majoritatea au notat și înțeles aceleași cuvinte”, spune profesoara Stoeger.

Cele cinci cuvinte pe care elefantul le poate spune sunt: "annyeong" (salut); "anja" (șezi); "aniya" (nu); "nuwo" (întinde-te) și "choah" (bun).

"Vorbirea umană are două aspecte importante. Unul este frecvența (cît de jos sau înalt este sunetul) și timbrul (calitatea muzicală a vocii). Koshik poate imita ambele aspecte”, a declarat Stoeger, care este uimită de această performanță.

"Dacă luăm în considerare dimensiunile uriașe ale elefantului și diferențele anatomice - are o trompă în loc de buze, un laringe imens - faptul că poate imita vocea umană este cu adevărat remarcabil”.

Totuși, cercetătorii se îndoiesc că elefantul înțelege și conceptele din spatele cuvintelor. Aceștia cred că pachidermul a început să imite cuvintele îngrijitorilor pentru a întări relația cu ei.

De la vîrsta de cinci ani pînă la 12 ani, Koshik a fost singurul elefant de la grădina zoologică ”Everland”, cele mai apropiate ființe de el fiind îngrijitorii.

"Societatea oamenilor a fost singura pe care a cunoscut-o, de aceea credem că Koshik folosește aceste vocalizări pentru a întări relația cu cei apropiați lui, în cazul de față îngrijitorii”.

Cuvinte cheie:

animale

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.