05 noiembrie 2012, 12:49 Caleidoscop views 14353
05 noiembrie 2012, 12:49 Caleidoscop views 14353

Un matematician a spart codurile Google

Un matematician american a decriptat un cod Google crezînd că participă la o probă de angajare, după ce a primit un e-mail de recrutare de la companie, scrie Business Insider.

Zachary Harris a primit un e-mail ciudat de la un recruiter de la Google în care era întrebat dacă îl interesează un job de inginer IT pentru testarea siguranţei site-urilor.

"Este evident că eşti pasionat de Linux şi de programare. Vreau sa ştiu dacă eşti deschis unei colaborări discrete cu Google", se preciza în mesaj.

Harris a fost intrigat dar sceptic, în condiţiile în care mesajul a ajuns la jumătatea lunii decembrie, iar ca matematician nu credea că se potriveşte profilului cerut. Aşa că s-a întrebat dacă e-mailul nu a fost o păcăleală. A examinat informaţiile din codul e-mailului şi a observat ceva ciudat: Google folosea o cheie de criptare care autentifică expeditorul foarte vulnerabilă, ceea ce însemna că oricine ar fi reuşit să dezlege codul ar fi putut trimite e-mailuri în numele Google şi chiar a fondatorilor săi Sergey Brin şi Larry Page.

Din motive de securitate, cheile criptate DKIM (DomainKeys Identified Mail) au o dimensiune de 1024 de biţi, în timp ce mesajul trimis de Google avea o cheie de 512 biţi, foarte usor descifrabilă doar cu ajutorul unor servicii de cloud-computing, notează Wired.

Harris a crezut că Google nu poate fi atît de neglijentă şi a presupus că e un test de recrutare pentru a-i verifica abilităţile. El susţine că nu era interesat de job dar provocarea de a sparge codul l-a intrigat, aşa că a decriptat cheia pe care a folosit-o apoi pentru a trimite un mesaj lui Sergey Brin, în numele lui Larry Page şi invers.

Mesajul era următorul:

"Hey Larry/Sergey

Iată o idee interesantă care e încă în stadiu embrionar

http://www.everythingwiki.net/index.php/What_Zach_wants_regarding_wiki_technology

sau dacă linkul de mai sus nu merge, încearcă-l pe următorul

http://everythingwiki.sytes.net/index.php/What_Zach_wants_regarding_wiki_technology.

Cred că ar trebui să ne interesăm dacă Google poate colabora în vreun fel cu tipul ăsta,

Sergey/Larry".

Harris se aştepta să primească un telefon cu felicitări de la Google. În schimb a înregistrat un vîrf de accesări pe cele două pagini pe care le inclusese în mesaj, iar două zile mai tîrziu a văzut că Google schimbase cheia criptată într-una de 2.048 de biţi.

Cuvinte cheie:

internet , Google

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
905 locuitori

Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.