16 decembrie 2012, 11:05 Caleidoscop views 8553
16 decembrie 2012, 11:05 Caleidoscop views 8553

Apocalipsa naturale nu vor fi la Moscova, petrolul rusesc și înghețurile "siberiana"

Industria rusească a gazului și petrolului s-ar putea confrunta cu un colaps total. În special, deoarece o mare parte din infrastructură riscă să fie înghițite de pămînt. Acesta este un posibil scenariu al "sfîrșitului lumii", asociat cu dezastrele naturale. Cînd acesta va deveni o realitate, a povestit corespondentului agenției "Novii Reghion" Veaceslav Zaharov, savant climatolog.

Încălzirea globală - aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la fel ca "sfîrșitul lumii" - spun ei. Și pentru Rusia – la fel. Astfel, o mare parte din infrastructura complexului energetic al Rusiei se află în zona înghețului veșnic. Dacă să credem oamenii de știință, în următorii 50-100 de ani, creșterea temperaturii va face ca acesta să se topească - sub conducte și sondele de petrol se vor forma gropi gigantice și infrastructura vitală pentru economia țării va fi înghițită de pămînt.

În schimb,  din cauza încălzirii globale Groenlanda se poate transforma într-o grădină înfloritoare, în timp ce apa dulce rezultată din topirea ghețarilor ar putea "reduce" curentul Gulf Stream, care asigură nordul Europei cu o climă relativ caldă. Gerurile "siberiene" vor modifica clima Marii Britanii și a țărilor scandinave. În acest caz, ghețarii vor apărea și în Rusia și pot ocupa teritoriul de la Murmansk pînă la capitală. După cum afirmă omul de știință, "în general globul se încălzește, dar în unele locuri situația poate fi inversă".

Cînd va fi trecut punctul critic, omenirea va mai fi în stare să schimbe ceva.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
182 locuitori

Calinovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Conform datelor din anul 1998, populaţia satului constituia 182 de oameni. Satul Calinovca a fost întemeiat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.