23 decembrie 2012, 11:50 Caleidoscop views 5285
23 decembrie 2012, 11:50 Caleidoscop views 5285

Asistăm la schimbări climatice fără precedent

Atunci cînd în luna septembrie gheața în regiunea arctică s-a topit pînă la un nivel record,  comunitatea restrînsă a oamenilor de știință specializați în această problemă, a retrăit un șoc, scrie The Guardian.

A fost un fenomen fără precedent, deși condițiile meteorologice din regiunea arctică, în 2012 au fost cele mai obișnuite. Doar încălzirea pe scară largă a atmosferei ar putea fi responsabilă pentru aceasta, scrie John Vidal.

"Conform Organizației Meteorologice Mondiale, a fost doar unul din zecile de fenomene naturale de proporție în 2012, care a convins mulți oameni că extrema devine normă" - notează ziarele.

Cel mai spectaculos dintre acestea a fost, probabil, uraganul "Sandy". Dar cîteva săptămîni mai tîrziu, el probabil a fost depășit de taifunul "Bofa", scrie autorul.

Taifunurile sînt un fenomen comun în Filipine sau în Statele Unite, dar ultimele două catastrofe au depășit mult perioada obișnuită și acoperirea geografică.

Conform datelor oficiale ale Organizației Meteorologice Mondiale, primele 10 luni ale anului 2012 s-au pomenit pe locul nouă în clasamentul de căldură pentru toată durata observațiilor de la mijlocul secolului al XIX-lea, notează ziarul.

Potrivit fostului vicepresedinte american Al Gore, "fiecare seară  în știri ca și cum ai face un tur al apocalipsei".

Profunde schimbări au loc în biosfera Pămîntului. Schimbările climatice se întîmplă în prezent și vor continua, ca urmare a concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Temerile legate de o schimbare tehnogenă a climei sînt alimentate de isterie. Cu toate acestea, o secetă fără precedent a cuprins în acest an regiuni ale SUA, Rusiei, Chinei, Braziliei și Australiei, iar Africa de Vest și Pakistanul au fost lovite de inundații grave.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
611 locuitori

Cogîlniceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.27 km. Cogîlniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Cogîlniceni este aşezat pe partea stîngă a rîuleţului Cogîlnic, de unde vine  şi numele localităţii. Cogîlniceni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Rerzina şi la 73 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.