24 decembrie 2012, 15:49 Caleidoscop views 7467
24 decembrie 2012, 15:49 Caleidoscop views 7467

În SUA a căzut un meteorit de o vîrstă cu Soarele


Foto: cosmosblog.ru 

O echipă internațională de astronomi a descoperit că un mare meteorit fragmentele căruia au căzut pe teritoriul Statelor Unite, s-a format 4.5 miliarde de ani în urmă – aproape imediat după formarea soarelui, transmite RIA "Novosti".

Meteoritul, numit Sutter Mill, a căzut pe Pămînt la 22 aprilie 2012. El a intrat în atmosferă cu o viteză de 100.000 km pe oră. La apropierea de  Pămînt, masa acestuia era de aproximativ 45 de tone, dar cea mai mare parte a ars, iar greutatea totală a fragmentelor colectate a fost de doar 943 de grame.

Cu ajutorul voluntarilor, cercetătorii au reușit să colecteze 77 bucăți de meteorit, care au fost transmise în laboratoarele din mai multe țări. Eforturile comune ale oamenilor de știință au relevat că meteoritul căzut ține de unul dintre cele mai rare tipuri – chondrite carbonice. Se compune din praf cosmic și materialul existent  pe locul sistemului solar înainte de nașterea soarelui.

Meteoritul s-a format 4.5 miliarde de ani în urmă, iar 50.000 de ani în urmă, el s-a desprins de un asteroid sau cometă a Jupiterului. La rîndul său, acest asteroid care a dat naștere Sutter Mill și-a început viața după 1400 ani de la apariția sistemului solar, a cărui vîrstă este de aproape 5 miliarde de ani.

Oamenii de știință speră ca studierea în continuare a meteoritului va permite o mai bună înțelegere a primelor etape ale evoluției sistemului solar.

Cuvinte cheie:

meteorit , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1712
Populația:
2581 locuitori

Caracui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Caracui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2581 de oameni. Satul Caracui a fost menționat documentar în anul 1712.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.