09 ianuarie 2015, 11:32 Caleidoscop views 44296
09 ianuarie 2015, 11:32 Caleidoscop views 44296

Kilogramul devine mai greu?


Valoarea kilogramului s-a schimbat. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie arată că masei unui kilogram i s-au adăugat cîteva zeci de micrograme din cauza poluării, relatează The Guardian.

Informaţiile pe care le primim în şcoală ne spun că unitatea standard de masă, kilogramul, este egală cu 1000 de grame. Chiar dacă pare imposibil, cercetările recente dovedesc că, în ultimii ani, acest lucru s-a schimbat din cauza unei cantităţi semnificative de poluanţi care ar fi îngreunat kilogramul.

Valoarea standard a kilogramului, reprezentată de Kilogramul Prototip International (IPK), a fost introdusă pentru prima dată în anul 1875. După nouă ani, patruzeci de replici oficiale ale IPK-ului au fost realizate şi distribuite în diferite puncte ale lumii. Dintre acestea, replica numărul 18 se găseşte în cadrul Laboratorului Naţional de Fizică al Marii Britanii.

„Nu contează neapărat cît cîntăreşte kilogramul, atîta timp cît toată lumea utilizează acelaşi standard. Problema este că există mici diferenţe, IPK-ul şi cele 40 de replici au mase diferite, depărtîndu-se de valoarea originală”, spun cercetătorii de la Newcastle.

Cu toate acestea, se pare că există o soluţie pentru remedierea acestei situaţii.  Experţii de la Newcastle au observat că expunerea suprafeţelor respective la un amestec de raze solare şi ozon, poate înlătura substanţele dăunătoare, fiind posibilă chiar readucerea prototipului la greutatea ideală.
„Este vorba despre o mică diferenţă-mai puţin de 100 micrograme- aşa că, din păcate, asta nu înseamnă că putem lua cîteva kilograme din greutatea noastră, ca şi cum răsfăţul culinar de Crăciun nu ar avea efecte” conchid în glumă cercetătorii de la Newcastle.

Cuvinte cheie:

descoperire , stiinta , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
1380 locuitori

Porumbrei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Porumbrei și Sagaidacul Nou. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Porumbrei a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.