11 februarie 2013, 10:24 Caleidoscop views 7100
11 februarie 2013, 10:24 Caleidoscop views 7100

Roverul Curiosity a colectat probe de rocă de pe Marte

Oamenii de ştiinţă de la NASA au anunţat că roverul Curiosity a forat pentru prima dată  suprafaţa planetei Roşii duminică, 3 februarie. Robotul se află în prezent într-o mică depresiune denumit Yellowknife Bay din Craterul Gale, iar roca aleasă pentru forat este una sedimentară care prezintă vinişoare de sulfat de calciu. MSL (Mars Science Laboratory) efectuează aceste foraje în rocile din Yellowknife Bay cu scopul de a găsi urme ale apei, locaţia fiind ideală datorită formei sale de bol, care ar fi putut în trecut să fie cuprinsă de apă, anunță vesti.ru.

Praful fin şi gri din spaţiul de 6 centimetri forat de roverul NASA va fi inspectat înainte de a fi dus în laboratorul de la bordul robotului. Acţiunea este o premieră în ceea ce priveşte studierea planetelor. Pînă acum nicio rocă de pe altă planetă nu a fost analizată în această manieră. Agenţia Spaţială Americană a apreciat că această acţiune este "o reuşită imensă".

"Aceasta este cea mai mare reuşită a roverului Curiosity de la aducerea sa pe planetă, în august", a declarat şeful misiunii, John Grotizinger.

Acţiunea de forare este esenţială în misiunea lui Curiosity care se plasează în craterul Gale, la ecuatorul planetei Marte. Oamenii de ştiinţă vor să afle dacă mediul de pe Marte, a susţinut sau susţine viaţă. Praful de rocă va fi analizat în laboratoarele roverului. Oamenii de ştiinţă vor să afle compoziţia minerală a rocii, cu o atenţie sporită asupra eventualei prezenţe a unor combinaţii de carbon.

Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborît în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.

Cuvinte cheie:

Planete , NASA , descoperire , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
1372 locuitori

Stoianovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Stoianovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1372 de oameni. Satul Stoianovca a fost înființat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.