15 februarie 2013, 16:09 Caleidoscop views 6638
15 februarie 2013, 16:09 Caleidoscop views 6638

O companie americană spionează în reţelele de socializare

Un important furnizor al departamentului militar al SUA, compania Raytheon, a reuşit să creeze un program de spionaj care nu doar monitorizează viaţa oamenilor care folosesc reţele de socializare, ci este în stare şi să prevadă comportamentul lor, informează cotidianul german „Frankfurter Rundschau.”.

Principiul pe care se bazează acest sistem, numit Riot, este prezentat într-o înregistrare audio amplasată pe site-ul publicaţiei britanice „The Guardian”: luînd exemplul un angajat al companiei, pe nume Nik, se prezintă cum programul analizează şi „îndosariază” într-un fişier informaţii despre paginile acestui angajat în reţele de socializare precum Facebook, Twiter şi Foursquare. Şi toate acestea doar prin apăsarea cîtorva butoane.

Este suficient doar să tastezi în program numele şi prenumele persoanei care te interesează şi programul va dezvălui că Nik este un tînăr simpatic cu barbă, care îşi petrece cea mai mare parte din timp pe coasta estică a SUA şi în Texas. De asemenea, programul va elabora un grafic care va arăta locurile pe care le frecventează persoana concretă şi cu cine discută el în reţelele de socializare. Toate acestea, mai ales informaţiile privind locul în care se află persoana, au devenit accesibile datorită smartphonurilor, care reperează locaţia şi transmit informaţii cifrate în legătură cu aceasta.

Compania precizează că nu a vîndut încă noul program, însă a confirmat informaţia că de acest program s-au folosit deja autorităţile americane şi o serie de mari trusturi. După cum subliniază „Frankfurter Rundschau”, la ora actuală în SUA se lucrează la elaborarea, prin eforturi consolidate, a unui sistem naţional de securitate care este capabil să prelucreze o cantitate mai mare de informaţii.

Între timp, serviciile secrete nu sunt singurele care elaborează asemenea programe, subliniază cotidianul german. Astfel, site-ul britanic The Register, dedicat tehnologiilor IT, informează că activităţi în această direcţie desfăşoară companiile IBM, SAS şi Genesys Software.

Cuvinte cheie:

internet , tehnologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.