28 martie 2013, 16:13 Caleidoscop views 3649
28 martie 2013, 16:13 Caleidoscop views 3649

Valul de frig continuă să afecteze Europa


Foto: agerpres.ro

Valul de frig neobişnuit care a cuprins în acest sfîrşit de martie o mare parte din Europa va continua odată cu apropierea Paştelui /catolic/, în principal în Germania şi în Marea Britanie, unde temperaturile vor fi, potrivit previziunilor, mai mici decît în perioada Crăciunului, relatează AFP.

În Marea Britanie, specialiştii din domeniul meteorologic prezic că frigul va continua pînă în a doua jumătate a lunii aprilie, îndeosebi în Scoţia şi în Irlanda de Nord.

Peste 3.000 de locuitori din partea de vest a teritoriului scoţian sînt privaţi de electricitate de aproape o săptămînă, în timp ce căile rutiere rămîn blocate din cauza unor viscole puternice şi troiene.

În nordul Irlandei, Royal Air Force /RAF/ a trebuit să aprovizioneze miercuri fermele rămase total izolate pentru a doua zi consecutiv. Sute de animale erau prinse sînt straturi groase de zăpadă ce atingeau şase metri.

Nord-estul Germaniei se confruntă în martie cu cea mai rece iarnă din ultimii 130 de ani, a indicat miercuri Agenţia germană de meteorologie /DWD/.

Cu o medie de minus 2 grade Celsius înregistrată la Berlin şi în regiunile Brandenburg şi Saxonia Anhalt şi cu temperaturi ce ar putea coborî pînă la minus 10 grade Celsius noaptea, martie 2013 este pe cale să devină luna cea mai rece de la introducerea primelor măsurători de temperatură în 1881.

Paştele ar urma să fie în Germania mai friguros decît Crăciunul din 2012, cînd, pe 24 decembrie, s-au înregistrat temperaturi de pînă la 19 grade Celsius.

În Suedia, primăvara întîrzie de asemenea să sosească. Mugurii n-au apărut şi zăpada este prezentă în cea mai mare parte a ţării.

Temperaturile, sub cele normale de sezon, nu sînt desigur glaciale, dar ele au determinat totuşi păsările migratoare, a căror sosire simbolizează zilele frumoase, să se întoarcă din drum.

Se aşteaptă totuşi o încălzire a vremii în numeroase ţări din Europa de Est, îndeosebi în Polonia, unde, după un început de martie foarte friguros, soldat cu 25 de morţi, temperaturile sînt acum uşor pozitive în cursul zilei.

Este cazul şi în Lituania, Slovacia şi Republica Cehă, unde mercurul termometrului va urca sensibil în următoarele zile, rămînînd însă sub valorile normale de sezon.

 

Sursa: agerpres.ro

Cuvinte cheie:

meteo , zapada , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
1416 locuitori

Morozeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Morozeni și Breanova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1416 oameni. Satul Morozeni a fost menționat documentar în anul 1518.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.