06 aprilie 2022, 13:30 Caleidoscop views 2125
Moscova a apreciat pozitiv atitudinea Moldovei de a construi relații pragmatice cu Rusia
Foto: council.gov.ru
06 aprilie 2022, 13:30 Caleidoscop views 2125

Moscova a apreciat pozitiv atitudinea Moldovei de a construi relații pragmatice cu Rusia

Moscova apreciază pozitiv faptul că Moldova nu se grăbește să adere la sancțiunile anti-ruse, dar este îngrijorată de acțiunile autorităților care au decis să blocheze unele mass-media de limbă rusă din țară, inclusiv Sputnik Moldova.

Despre acest lucru a declarat pe 5 aprilie Președintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației, Grigori Karasin, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Lilian Darius. La întrevedere a participat și vicepreședintele Comisiei CF pentru Afaceri Internaționale, fostul ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Mukhametshin, informează Noi.md.

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Federației a Federației Ruse, Grigori Karasin a menționat că în această lună se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

"În ultima perioadă între cele două țări se observă o renaștere a dialogului politic bilateral. Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a efectuat o vizită de lucru la Moscova în noiembrie 2021. La Chișinău, în februarie 2022, a avut loc întîlnirea Secretarului de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ruslan Bolbocean cu Andrei Rudenko, Viceministru al Afacerilor Externe al Rusiei. Consiliul Federației salută atitudinea conducerii Republicii Moldova de a construi relații pragmatice cu Rusia", a spus Grigori Karasin.

El a subliniat că Moscova apreciază pozitiv faptul că Republica Moldova nu se grăbește să adere la sancțiunile anti-ruse. Totodată, Grigori Karasin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile autorităților moldovenești, care au decis să blocheze unele mijloace de informare în limba rusă, inclusiv Agenția de presă Sputnik Moldova. De asemenea, el și-a exprimat nedumerirea față de desfășurarea mitingurilor în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău cu lozinci ofensive în timpul stării de urgență declarate în țară.

Grigori Karasin a menționat că Rusia urmărește îndeaproape situația cu limba rusă în Republica Moldova și și-a exprimat speranța că drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă de a folosi limba rusă vor fi respectate pe deplin de către autorități.

"O pauză semnificativă se remarcă în activitatea grupurilor interparlamentare de prietenie. Acest gol trebuie completat. Consiliul Federației este gata să organizeze consultări corespunzătoare", a declarat șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației.

Potrivit lui Lilian Darius, ambele părți vor trebui să lucreze asupra dezvoltării progresive a dialogului politic bilateral. De asemenea, ambasadorul s-a pronunțat în favoarea intensificării legăturilor interparlamentare. Lilian Darius a informat despre interesul Republicii Moldova de a continua participarea la activitățile Comunității Statelor Independente și ale Adunării Interparlamentare a CSI.

În cadrul discuției, Grigori Karasin și Lilian Darius au discutat despre perspectivele dezvoltării ulterioare a relațiilor ruso-moldovenești, inclusiv în sfera comercial-economică, precum și despre situația din Ucraina.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moscova , Moldova , negocieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII-lea
Populația:
2025 locuitori

Borosenii Noi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Borosenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la 8 km de oraşul Rîşcani şi la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2025 de oameni. Satul Borosenii Noi a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.