16 aprilie 2013, 15:15 Caleidoscop views 8815
16 aprilie 2013, 15:15 Caleidoscop views 8815

Ritmul de topire al gheţii antarctice a crescut de 10 ori

Volumul de topire al gheţii din anumite părţi ale Antarcticii, în perioada de vară australă, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.000 de ani, conform unui anunţ făcut luni de cercetători britanici şi australieni, transmite Reuters.

Cercetători de la Australian National University şi din cadrul programului British Antarctic Survey au analizat mostre de gheaţă care prezintă dovezi conform cărora rata de topire a gheţii pe timpul verii este de 10 ori mai intensă în ultimii 50 de ani faţă de situaţia de acum 600 de ani.

"Este o dovadă clară a faptului că mediul şi clima se schimbă în această parte a Antarcticii", a precizat Nerilie Abram, coordonatoarea acestui studiu.

Abram şi echipa ei au forat în gheaţă, pe insula James Ross (în apropierea vîrfului nordic al peninsulei antarctice), pînă la adîncimea de 364 de metri, pentru a analiza variaţiile istorice de temperatură şi a le compara cu nivelurile prezente de topire a gheţii pe timpul verii, înregistrate în regiune.

Echipa coordonată de Abram a descoperit că, în timp ce media temperaturilor a crescut gradual cu 1,6 grade Celsius de-a lungul a 600 de ani, rata de topire a gheţii a fost mai intensă în ultimii 50 de ani.

"Odată ce clima ajunge la acel nivel al temperaturilor ce începe să depăşească pragul de îngheţ, ritmul de topire al gheţii este foarte sensibil la orice altă creştere a temperaturii ce s-ar mai putea produce", a precizat ea.

Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature Geoscience.

Cuvinte cheie:

clima , Pamint , Antarctica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
342 locuitori

Vladimirovca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de circa 0.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Vladimirovca datează din anul 1880.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.