16 mai 2013, 17:26 Caleidoscop views 6314
16 mai 2013, 17:26 Caleidoscop views 6314

Protonii emanați de erupțiile solare au ajuns pe Pămînt


Foto: newsmoldova.ru

Particulele încărcate erupte de Soare în timpul celor patru puternice explozii din zilele precedente au ajuns la Pămînt - sateliții americani GOES au fixat o creștere a concentrației de protoni în spațiul din apropierea Pămîntului, este posibilă o slabă "furtună de protoni", potrivit datelor centrului de prognoză meteo a  Administrației Americane a Oceanelor și Atmosferei (NOAA).

Începînd de luni, pe Soare s-au produs patru erupții puternice de clasa X,  cea mai înaltă, care nu au mai avut loc din octombrie 2012. Fiecare astfel de erupție era însoțită de jeturi de plasmă solară și de particule încărcate. Sursa lor - grupul de pete solare 1748 – se află la marginea de est a Soarelui, astfel încît jeturile au trecut și trec pe lîngă Pămînt, și nu vor provoca furtuni magnetice, relatează newsmoldova.

Odată cu deplasarea regiunii active 1748 de la estul discului solar spre vest, erupțiile vor reprezenta o amenințare tot mai mare pentru Pămînt.

Cuvinte cheie:

Pamint , soare , avertizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
672 locuitori

Moldoveanca este un sat din cadrul comunei Logofteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 672 de oameni. Satul Moldovenca a fost întemeiat în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.