31 mai 2013, 15:18 Caleidoscop views 10089
31 mai 2013, 15:18 Caleidoscop views 10089

A fost creat costumul lui Iron Man, cu care se poate sări din cosmos fără parașută


Foto: zn.ua

Două companii americane vor să dezvolte un costum pentru astronauţi şi temerari, care să-i ajute să sară din spaţiu fără a mai fi nevoiţi să apeleze la paraşute. Costumul ar urma să folosească o tehnică asemănătoare celei din filmul Iron Man.

Solar System Express şi Juxtopia vor să realizeze primele teste în curînd, iar în 2016 să lanseze modelul standard, care să fie vîndut pentru oricine doreşte să sară din spaţiu. Costumul se numeşte RL Mark VI şi aduce aminte de cel folosit de Tony Stark în Iron Man, pentru că are ochelari cu realitate augmentată, motoare care să încetinească coborîrea, giroscoape şi o mulţime de senzori, potrivit The Daily Mail.

RL Mark VI ar putea permite oamenilor să sară din zona suborbitală a spaţiului, dar chiar şi din orbita inferioară a Terrei. Echipele de la Solar Systems şi Mark VI vor să facă primele teste pentru costum într-un mod similar săriturii austriacului Felix Baumgartner de anul trecut. Astfel, o persoană va sări din spaţiu, iar la final va deschide paraşutele pentru a ajunge pe Pămînt. Testul va arăta dacă echipamentul este destul de rezistent. Acesta va fi făcut din straturi uşoare de aerogel şi izolaţii folosite de NASA la navetele spaţiale. Materialul va proteja săritorul de temperaturile uriaşe produse de la forţa de frecare. Tehnologia este prezentă în fiecare bucată a acestui costum. Pentru a reuşi să controleze costumul la căderea din spaţiu, Solar System Express va oferi o pereche de ghete giroscopice, iar în degetele mănuşilor speciale vor exista controale pentru direcţie. Săritorii de la mare înălţime au nevoie de aceste controale suplimentare pentru că, din cauza inexistenţei unei atmosfere asemănătoare cu cea din apropiere de Terra, oamenii nu pot controla destul de bine greutatea corpului şi mişcările acestuia.

Următoarea fază a proiectului va fi testarea celor două metode prin care săritorii din spaţiu ar putea renunţa la paraşute. Prima metodă este folosirea unui costum cu aripi, care să fie motorizate şi care să ajute posesorul să planeze şi să facă diverse mişcări. Aterizarea se va produce prin motoarele din ghetele costumului, care vor permite o planare deasupra solului, pînă la atingerea unei viteze minime.

Solar System Express şi Juxtopia, firma care va produce ochelarii de realitate augmentată pentru cei care vore testa costumul, speră să testeze în totalitate aceste metode pînă în iulie 2016.

Cuvinte cheie:

descoperire , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
2868 locuitori

Feşteliţa este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Feşteliţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ștefan Vodă și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Feşteliţa a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.