20 iunie 2014, 09:57 Caleidoscop views 8324
20 iunie 2014, 09:57 Caleidoscop views 8324

Ce gust are apa veche de circa 3 miliarde de ani


Foto: mpinteractiv.ro

O cercetătoare de la Universitatea din Toronto a avut şansa de a gusta dintr-o apă veche de aproximativ 3 miliarde de ani, relatează Daily Mail.

Acest lucru a fost posibil după ce o echipă de specialişti canadieni şi britanci au descoperit în mina Timmins (Ontario), la o adîncine de 2,4 kilometri, nişte „pungi” cu apă ce au fost complet izolate de lumea exterioară din precambian.

„Din cauza reacţiilor dintre apă şi rocă, gustul acesteia este extrem de sărat”, a povestit Barbara Sherwood Lollar.

  „Este mult mai vîscoasă decît apa obişnuită. Are consistenţa similară siropului de arţar. Este incoloră în mod normal, însă atunci cînd intră în contact cu oxigenul capătă o culoare portocalie din cauza mineralelor pe care le conţine – în mod special fier. Cu siguranţă nu ai vrea să bei aşa ceva”, a adăugat cercetătoarea.

Potrivit sursei citate, descoperirea este extrem de importantă, întrucît similaritatea rocilor din Canda şi cele de pe suprafaţa lui Marte ar putea fi un indiciu că asemenea pungi de apă ar putea exista şi pe Planeta Roşie.

  „Apa preistorică din Canada conţine o mare cantitate de substanţe chimice ce pot fi folosite de microbi drept energie în procesul de fotosinteză, în absenţa luminii soarelui. Acest lucru arată că rocile au capacitatea de a suţine viaţa, iar acest lucru ar putea fi valabil fie la trei kilometri sub pămînt, fie sub scoarţa de la suprafaţa planetei Marte”, a explicat Sherwood Lollar.

Sursa: gandul.info

Cuvinte cheie:

apa , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
915 locuitori

Mireşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mireşti și Chetroşeni. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Mirești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.