30 iunie 2014, 15:37 Caleidoscop views 15850
30 iunie 2014, 15:37 Caleidoscop views 15850

Cele mai ieftine și scumpe țări din comunitatea europeană


Foto: gstatic.com

În cele 27 de țări ale Uniunii Europene există o diferență serioasă a prețurilor la bunurile de uz curent, inclusiv la alimente și băuturi, conform calculelor Biroului Federal de Statistică german.

Există țări în care costul vieții este cu 50 la sută mai mare decît media pe UE, dar există, de asemenea, cele în care este cu 50 la sută mai mic. Dintre marile țări de parametrii medii se apropie Germania: coșul său de consum este сu doar 1,8% mai scump decît media europeană, relatează  Deutsche Welle.

Danemarca este țara cu cele mai mari prețuri în UE. Costul vieții în Danemarca este cu 41,9% mai înalt decît media europeană. Aceasta este urmată de Suedia (+28%) și Finlanda (+24%).

Țara cea mai ieftină rămîne Bulgaria, cu 49% sub media europeană.

Dintre țările care nu fac parte din UE, cele mai scumpe țări europene sînt Norvegia (cu 59,2% peste media pentru UE) și Elveția (+58%), iar cele mai ieftine – Albania și Macedonia.

Statisticile germane au folosit datele Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), publicate săptămîna trecută, rezultatele unui studiu  care, în special, a reflectat dispersia prețurilor la produsele alimentare, băuturile răcoritoare și băuturile alcoolice.

Potrivit Eurostat, cele mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice sînt în Polonia - 61% din media europeană. Alte țări din Europa de Est sînt, de asemenea, printre cele mai puțin costisitoare, inclusiv România (67%), Bulgaria (68%) și Lituania (77%).

Lista celor mai scumpe țări potrivit acestor criterii este deschisă de  Danemarca și Suedia (respectiv, 143% și 124% din media europeană) și Austria (120%).

Prețurile la alimente și băuturile non-alcoolice sînt relativ mari în Germania – cu 6% mai mari decît media UE. Deosebit de scumpă pe piața alimentară germană este carnea - 128% din media europeană.

În schimb, prețul la alcool în Germania este printre cele mai scăzute din Europa. Germanii plătesc pentru el doar 82% din media UE.

În Uniunea Europeană sînt  doar trei țări unde berea, vinul și băuturile spirtoase sînt și mai ieftine: Ungaria (79%), România (75%) și liderul la acest indicator – Bulgaria (67%).

Finlanda este lider la prețul la alcool - 175% raportat la o medie europeana de o sută. În lista statelor cu prețuri deosebit de ridicate sînt de asemenea incluse Irlanda (162%), Suedia (161%) și Marea Britanie (143%).

Însă, campion de necontestat al Europei este Norvegia, unde prețul alcoolului este de 288 % raportat la media europeană.  De altfel, Norvegia este țara în care practic toate articolele de bază, cu excepția îmbrăcămintei, ating cele mai înalte prețuri din Europa. 

Sursa: finance.ua

Cuvinte cheie:

statistica , UE , bani , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1932 locuitori

Iurceni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iurceni și Mîrzoaia. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1932 de oameni. Satul Iurceni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.