12 iulie 2013, 12:18 Caleidoscop views 7817
12 iulie 2013, 12:18 Caleidoscop views 7817

NASA: Sistemul Solar are o coadă (VIDEO)


Foto: descopera.ro

Sistemul nostru solar, în care se află Terra şi celelalte şapte planete, este echivalentul propriei noastre curţi, din punct de vedere astronomic, însă asta nu înseamnă că nu mai ascunde surprize.

Cea mai nouă surpriză, anunţată de NASA, este aceea că întregul sistem solar este dotat cu o coadă imensă, despre care specialiştii estimează că măsoară 150 de miliarde de kilometri (de 1.000 de ori distanţa dintre Pămînt şi Soare). Denumită „heliocoada”, structura este compusă din vînt solar – particule eliberate de Soare, dintre care unele călătoresc miliarde de kilometri pe lîngă toate planetele şi scapă de cîmpul magnetic ce înconjoară sistemul solar. Particulele nu sînt vizibile cu ochiul liber atunci cînd ajung la marginea cîmpului magnetic. Cu toate acestea, cercetătorii suspectau că sistemul nostru solar este dotat cu o asemenea coadă ca urmare a altor cozi observate în jurul altor sisteme solare. Cu toate acestea, pînă acum heliocoada noastră nu fusese detectată.

Descoperirea a fost realizată mulţumită misiunii IBEX (Interstellar Boundary Explorer), o navetă lansată în 2008 şi care se găseşte pe orbita Pămîntului, de unde detectează particule. „Nu aveam niciun fel de date înainte de misiunea IBEX pentru a şti dacă există o coadă, cum arată şi cum se comportă particulele în acea regiune”, a comentat Dave Mc Comas, coordonatorul misiunii IBEX. După trei ani de observaţii, misiunea a reuşit să colecteze suficiente date despre particulele neutre ce revin în sistemul solar din coada sa pentru a permite oamenilor de ştiinţă să o identifice şi să-i cartografieze structura.

IBEX oferă detalii extraordinare despre coada sistemului nostru solar: pe lîngă faptul că este imensă, coada pare să aibă şi o formă neobişnuită, de trifoi, cu patru „lobi” individuali de particule ce se răsucesc pe măsură ce sistemul solar se deplasează prin galaxie, ca urmare a presiunii uriaşe a cîmpului magnetic. Oamenii de ştiinţă încă depun eforturi pentru a afla cît de lungă este coada, 150 de miliarde de kilometri find prima estimare. Rezutlatele studiului sînt publicate în The Astrophysical Journal.

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

soare , cosmos , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
201 locuitori

Mihailovca Nouă este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 201 oameni. Satul Mihailovca Nouă a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.