19 iulie 2013, 11:46 Caleidoscop views 8210
19 iulie 2013, 11:46 Caleidoscop views 8210

Terra, „atacată” de o uriașă masă coronară aruncată de Soare


Foto: mir24.tv

NASA și observatorul cosmic SOHO, aparținînd agenției spațiale europene, au înregistrat o erupție de masă coronară (CME), care acum se îndreaptă în direcția Pămîntului, informează mir24.tv.

Miliarde de tone de particule încărcate cu electricitate se deplasează cu o viteză tipică pentru CME de 560 kilometri pe secundă și a ajuns la orbita circumterestră în noaptea de miercuri spre joi. Specialiștii agenției europene și cei ai NASA consideră posibila o coliziune între respectiva masă și Terra si, chiar dacă particulele nu vot putea trece de atmosferă, ele pot genera ample perturbări în funcționarea sistemelor eletronice, în special a celor instalate pe aparatele orbitale.

Nu este exclusă, de asemenea, apariția unor „pîlnii” în cîmpul magnetic al pămîntului, ceea ce va declanșa o puternică furtună magnetică, capabilă să afecteze starea de sănătate a oamenilor, să deterioreze buna funcționare a comunicațiilor radio și la salturi neașteptate de tensiune în rețelele electrice. In altă ordine de idei, astfel de furtuni magnetice conduc la apariția unor foarte strălucitoare aurori boreale. Totuși, specialiștii nu se așteaptă la catastrofe, dar ei continuă să urmăreasca atent evoluția Soarelui.

Amintim că ultima furtună magnetică a avut loc pe Pămînt la sfîrșitul lunii iunie.

Sursa:  mir24.tv

Cuvinte cheie:

soare , NASA , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1653
Populația:
1334 locuitori

Onişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverida și Onişcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1334 de oameni.Satul Onișcani a fost menționat documentar în anul 1653.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.