05 august 2013, 11:24 Caleidoscop views 6364
05 august 2013, 11:24 Caleidoscop views 6364

Terra ar putea împărtăși soarta planetei Venera


Foto: mir24.tv

Pe viitor, Pămîntul ar putea împărtăși soarta planetei Venera, cred cercetătorii din domeniul climatologiei. Potrivit prognozelor lor, atmosfera Terrei se va încinge pînă la cîteva sute de grade, iar oceanele se vor evapora.

O supoziție similară a fost formulată, anterior, de unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu, James Hansen, în cartea sa „Furtunile viitorului”, scrie agenția RIA Novosti. Inițial, colegii profesorului Hansen au respins ideea, declarînd că un astfel de fenomen este imposibil din principiu. Acum însă privesc altfel lucrurile, iar Colin Goldblatt, de la Universitatea canadiană Victoria, afirmă chiar că previziunile lui Hansen sînt corecte.

Goldblatt a explicat că modelele schimbărilor climatice realizate pînă acum nu au luat în calcul acea cantitate de energie emanată de Pămînt care este înghițită de vaporii de apă și de dioxidul de carbon. Iar dacă energia pe care o degajă Terra va fi reținută de dioxidul de carbon și de vaporii de apă, Pămîntul se va încălzi tot mai mult și mai mult. Prin urmare, cu cît omenirea va arde mai multe hidrocarburi, cu atît în atmosferă va fi mai mult dioxid de carbon și cu atît mai ridicată va fi temperata planetei.

În condiții de caniculă, ritmul de evaporare a mărilor și oceanelor crește, sporind, astfel, conținutul vaporilor de apă din atmosferă. Un proces care va conduce, treptat, la formarea unui strat termoizolant în jurul planetei, care va încălzi și mai mult. În opinia lui Hansen, un astfel de model va antrena inevitabil apariția „sindromului Venera”. În acest caz, oceanele se vor evapora, structura atmosferei va fi dominată de dioxidul de carbon cu un amestec de minerale și de acizi agresivi, iar temperatura va atinge cîteva sute de grade. În cazul Venerei, ea a atins aproape 475 de grade la suprafață.

În final, verdictul oamenilor de știință este: "Trecutul Venerei - viitorul Pămîntului".

 

Sursa: mir24.tv

Cuvinte cheie:

Pamint , vremea , viitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1420
Populația:
1313 locuitori

Orașul Bucovăţ este o localitate din raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia orașului constituia 1313 locuitori. A fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.