07 august 2013, 12:14 Caleidoscop views 14312
07 august 2013, 12:14 Caleidoscop views 14312

NASA: Cîmpul magnetic al Soarelui își inversează polii


Foto: zn.ua

Datele recepționate de NASA de la observatoarele sale indică faptul că Soarele este foarte aproape de momentul în care cîmpul lui magnetic se va „răsturna”, informează agenția spațială americană într-un comunicat.

Ce înseamnă asta? Se va produce o schimbare a polarității – fenomen care are loc de fiecare daca cînd astrul solar atinge punctul maxim al ciclului său de activitate, care durează 11,2 ani. „Se pare că mai sînt trei-patru luni pînă la inversarea totală a polurilor. Această înlocuire va antrena un efect de undă în întreg sistemul solar”, a explicat Todd Hoecksema, de la Universitatea Stanford.

Activitatea solară este împărțită în cicluri de 11 ani, perioadele de vîrf fiind caracterizate printr-o creștere a numărului de explozii, prin apariția așa numitelor „găuri coronale” – zone unde viteza vîntului solar este deosebit de mare – și prin erupții de plasmă, care se află la originea furtunilor magenetice de pe Terra. În acelasi interval se produce inversarea cîmpului magnetic solar – polurile nord și sud își schimbă locurile între ele, ca urmare a proceselor de remodelare a dinamicii solare.

„Cîmpul magnetic al Soarelui slăbește, scade pînă la zero, apoi reapare dar cu polii inversați. Este un element normal al ciclului solar”, precizează Phil Scherer, de la Stanford. Toate datele înregistrate de observatoarele solare arată că, în prezent, emisferele Soarelui au intrat în plin proces de permutare, care va debuta la polul nord și, ulterior, la polul sud. „Foarte curînd, cele doua puncte își vor schimba polaritatea, ceea ce va marca începutul unui nou ciclu de activitate magnetică a Soarelui”, a concluzionat Scherer.

 

Sursa: zn.ua

Cuvinte cheie:

NASA , cimp magnetic , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
647 locuitori

Stejăreni este un sat din cadrul comunei Lozova, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 647 de oameni. Satul Stejăreni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.