28 august 2013, 15:28 Caleidoscop views 13702
28 august 2013, 15:28 Caleidoscop views 13702

Astronomii au descoperit o planetă de culoare roz


Foto: reporterntv.ro

O exoplanetă roz, denumită GJ 504b, a fost descoperită de cercetătorii de la NASA, cu ajutorul telescopului în infraroșu Subaru din Hawaii, la o distanță de 57 ani-lumină de Terra, informează fedpress.ru.

GJ 504b este totodată, potrivit NASA, cea mai mică exoplanetă (din punctul de vedere al masei) care a putut fi observată și fotografiată pînă în prezent cu ajutorul tehnicilor de imagistică.

Totuși, GJ 504b are o masă de patru mai mare decît masa planetei Jupiter și are o mărime comparabilă cu aceasta. GJ 504b urmează o orbită care este de aproape nouă ori mai mare decît orbita lui Jupiter în jurului Soarelui, fapt care pune sub semnul întrebării teoriile actuale despre felul în care se formează planetele gigantice.

Planeta roz GJ 504b se află la o distanță de 43,5 unități astronomice de steaua ei - de 1,5 ori mai mare decît distanța dintre Neptun și Soare.

Markus Janson, cercetător la Universitatea Princeston din New Jersey, a spus: "Aceasta esta una dintre planetele al cărei mod de formare este cel mai greu de explicat. Descoperirea ei implică faptul că trebuie să luăm serios în considerare teoriile alternative despre modul de formare a planetelor sau, poate, să reanalizăm unele dintre ipotezele de bază din modelul de acumulare a nucleului".

Astronomii spun că GJ 504b are o temperatură medie de 237 grade Celsius. Steaua ei, GJ 404, cunoscută și sub denumirea "59 Virginis", este ușor mai caldă decît Soarele nostru și poate fi văzută în constelația Fecioarei cu ochiul liber.

 

Sursa: reporterntv.ro

Cuvinte cheie:

descoperire , Astronomie , Planete

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3212 locuitori

Pituşca este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pituşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3212 oameni. Satul Pitușca a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.