13 septembrie 2013, 14:15 Caleidoscop views 13501
13 septembrie 2013, 14:15 Caleidoscop views 13501

NASA: Voyager 1 a părăsit definitiv sistemul solar


Foto: mir24.tv

NASA evoca un moment istoric: sonda Voyager 1, lansata la 5 septembrie 1977, a parasit definitiv sistemul solar, devenind astfel primul obiect fabricat de om care patrunde in spatiul interstelar, transmite.

Conform masuratorilor publicate in revista Science si confirmate de NASA, sonda a parasit sistemul solar in urma cu peste un an, in august 2012: "Acum, o data ce avem noi date cheie, putem aprecia ca umanitatea a facut un pas istoric intrand in spatiul interstelar", a declarat Ed Stone, responsabil stiintific al misiunii, intr-o conferinta de presa la Institutul de Tehnologie din California.

Voyager 1, care se gaseste acum la circa 21 de miliarde de kilometri de Soare, a iesit din heliopauza, zona frontaliera a sistemului solar, pentru a intra in frigul si obscuritatea spatiului interstelar in jurul datei de 25 august 2012.

Acest moment istoric atat de asteptat daduse loc unor controverse in cursul ultimelor luni. Doua studii publicate mai devreme anul acesta, dintre care ultimul in august, bazate pe alte date, trasesera concluzia ca sonda a iesit din sistemul solar in 2012, dar NASA a considerat aceste cercetari neconcludente. Ele se sprijineau pe o puternica si brusca diminuare a particulelor emanand din sistemul solar si pe o crestere a radiatiilor galactice indicate de instrumentele de pe Voyager.
 
Durata de viata a celor doua sonde Voyager, lansate in 1977 la un interval de o luna in directii opuse si care inainteaza cu 55.000 km/h, nu trebuia sa depaseasca cinci ani, dar ele sunt inca in stare buna de functionare. Videocamerele lor au fost intrerupte in 1990 pentru a economisi consumul bateriei cu plutoniu, care se va epuiza in anii 2020.

Sursa: manager.ro

Cuvinte cheie:

NASA , cosmos , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
345 locuitori

Slobozia Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Slobozia Nouă a fost înființat în anul 1933.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.