21 septembrie 2014, 11:25 Caleidoscop views 13539
21 septembrie 2014, 11:25 Caleidoscop views 13539

Un mister vechi de 300 de ani a fost dezlegat: Nucleul intern al Terrei se învîrte spre est


Foto: gandul.info

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au dezlegat un mister care datează de peste 300 de ani, afirmînd că nucleul intern al Terrei se învîrte spre est, spre deosebire de nucleul extern al planetei noastre, care se învîrte în direcţia contrară, informează dailymail.co.uk.

Folosind un nou model teoretic, cercetătorii au descoperit că nucleul Terrei, alcătuit din fier solid, se învîrte spre est, spre deosebire de nucleul extern, alcătuit în principal din fier topit, care se învîrte spre vest.

Abia în acest an oamenii de ştiinţă au reuşit să coreleze felul în care se roteşte nucleul interior cu direcţia de rotaţie a nucleului extern.

Cercetătorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie spun că această particularitate reprezintă de fapt o reacţie a planetei noastre la acţiunea cîmpului geomagnetic.

În ultimele decenii, seismometrele care măsurau intensitatea cutremurelor de pămînt care se propagau prin nucleul Terrei au identificat o rotaţie spre est a nucleului intern, solid, în comparaţie cu suprafaţa Terrei.

Nucleul intern solid este de mărimea Lunii. El este înconjurat de lichidul din nucleul extern, alcătuit dintr-un aliaj de fier, a cărui mişcare generează cîmpul magnetic.

"Cîmpul magnetic împinge nucleul intern spre est, făcîndu-l să se învîrtă mai repede decît Terra, dar el împinge în direcţia opusă şi lichidul din nucleul extern, fapt care generează mişcarea spre vest a acestuia", a explicat profesorul Philip Livermore de la School of Earth and Environment din cadrul Universităţii Leeds, coordonatorul acestui studiu.

Deşi nucleul intern se află la o adîncime de 5.200 de kilometri, efectele prezenţei sale sînt deosebit de importante la suprafaţa Terrei.

Pe măsură ce nucleul intern creşte, căldura eliberată în timpul solidificării generează un curent de convecţie în fluidul din nucleul extern. Acest curent de convecţie generează cîmpul geomagnetic al planetei noastre.

Fără acest cîmp magnetic, suprafaţa terestră nu ar mai fi protejată de radiaţia solară, iar viaţa nu ar mai putea să existe pe Terra.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

Pamint , stiinta , nucleu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
2627 locuitori

Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.