18 octombrie 2013, 15:04 Caleidoscop views 14327
18 octombrie 2013, 15:04 Caleidoscop views 14327

În Iran au fost găsite primele stick-uri create acum 5 500 de ani


Foto: informing.ru

Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago, care au studiat bilele de lut din vechea Mesopotamie, au descoperit indicii ale unui cod pierdut în istorie. Misterioasele bile ar putea reprezenta primul sistem de stocare a datelor.

Bilele descoperite de-a lungul timpului au avut diferite dimensiuni, variind de la mărimea unei mingi de golf pînă la cea a unei mingi de baseball, potrivit Discovery News.

Cercetătorii au folosit scanarea de inalta rezolutie si modelele 3D pentru "a privi" in interiorul a mai mult de 20 de bile care au fost descoperite la situl istoric Choga Mish din vestul Iranului, la sfîrșitul anilor '60.

Ele au fost create în urmă cu aproximativ 5.500 de ani într-un moment în care orașele erau infloritoare in Mesopotamia.

Cercetătorii au crezut mult timp că aceste bile de lut au fost folosite pentru inregistrarea tranzactiilor economice, înaintea inventarii scrisului. Aceasta interpretare se bazează pe o analiză a unei bile de acum 3.300 de ani, gasită într-un sit din Mesopotamia numit Nuzi.

Cum s-au folosit aceste dispozitive in acele vremuri preistorice ramane un mister.

Aceste bile ar fi putut reprezenta o practica din acel timp pentru tinerea evidentelor, un fel de contabilitate din ziua de astazi.

Toate bilele conțin la exterior un sigiliu "ecuatorial" care trece prin mijloc și alte doua sigilii "polare".

Pe baza acestor dovezi, Christopher Woods de la Universitatea din Chicago consideră că sigiliul din mijloc îl reprezinta pe "cumpărător" sau destinatar, iar cele polare pe "vanzator" sau distribuitor. Multi oameni ar fi actionat în calitate de cumpărători și doar puțini în cea de vînzători sau distribuitori.

Cercetătorul crede că aceste bile reprezentau niște numere și unități metrice. Este posibil ca prin diferite forme simbolice, oamenii din timpurile preistorice să comunice numerele și unitatile într-un mod similar cum au procedat scribii cu 200 de ani mai tîrziu, cand s-a inventat scrierea.

Sursa: ziare.com

Cuvinte cheie:

descoperire , Iran , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1868
Populația:
491 locuitori

Codreni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreni și Zloți. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 491 de oameni. Satul Codreni a fost menționat documentar în anul 1868.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.